Ook in de artseneed: zorg voor de planeet
3 reacties‘Ik zal zo het beroep van arts in ere houden’. Het is een zin die iedere arts uitspreekt bij het afleggen van de Nederlandse artseneed. Ook ik dus, over enkele maanden. Inmiddels ben ik me steeds meer gaan afvragen wat die zin nou echt inhoudt. Hoe ga je eigenlijk om met de ethische principes uit de artseneed in de huidige tijd?
In onze tijd voltrekt zich een ramp voor de gezondheid. De klimaatcrisis zet levens van echte mensen op het spel. Dat gebeurt op allerlei niveaus en op allerlei manieren, die vaak onderling met elkaar verbonden zijn. Bovendien hangt het klimaatvraagstuk voor een belangrijk deel samen met allerlei andere sociale en maatschappelijke vraagstukken. Eigenlijk is het tegengaan van klimaatverandering en andere schadelijke veranderingen in de leefomgeving een vorm van universele preventie, omdat het opkomt voor gezondheid. Laat dat nou net één van de belangrijkste waarden zijn die we als artsen hebben en uitspreken in de artseneed.
De klimaatcrisis is niet alleen een gezondheidscrisis. Het is ook bij uitstek een morele crisis. Want hoewel de gevolgen van deze crisis ook impact hebben op een rijk land als Nederland, vallen de hardste klappen in minder rijke landen. In landen die over het algemeen minder broeikasgassen uitgestoten hebben én die vaak minder in staat zijn om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.
Als beroepsgroep zouden we ons moeten inzetten voor een gezonde leefomgeving, voor wie dan ook en waar dan ook ter wereld. Misschien verdienen juist die aspecten meer nadruk in onze artseneed, zeker in deze tijd. Laat dat aan iedereen duidelijk maken hoe belangrijk de morele principes van planetary health zijn, zodat we ernaar handelen. Zo wil ik het beroep van arts in ere houden.
J.B.J. Dries
huisarts, Alkmaar
Een zucht van verlichting bij je artikel !
Mensen komen ook bij de huisarts om te checken of ze gezond zijn dankzij hun eco bio leefwijze om de aarde te redden. Met de integratieve consulten die we kunnen doen voegen we in bij de aarde. Met menselij...ke regels en de vrijheid van standaarden wordt er al lang veel bereikt. Zorgverzekeraars kunnen advies vragen bij de huisartsen die ze steunen.
Y.G. van Ingen
specialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg, Alkmaar
Dank jonge collega voor dit blog!
Als collega die langzaam aan het eind in zicht ziet komen en werkzaam in de palliatieve zorg vraag ik me toenemendaf of we als artsen aandacht besteden aan de juiste dingen.
Voor stoptober krijg ik mijn hospice...collega's niet mee... want het is zo confronterend.
Misselijk word ik van de actie Aan voor kanker... terwijl ik denk waarom maken we niet serieus meer werk van preventie in voeding en leefstijl...
Verdrietig word ik door het gebrek aan zorg voor ouderen en stervenden.
En wanhopig word ik van de uitstroom van gemotiveerde verpleegkundigen en verzorgenden die zich in het systeem niet kunnen handhaven.
Hopelijk kun jij je opleidingsgenoten inspireren om die zaken aandacht te geven die bijdragen aan minder noodzaak tot zorg en als die zorg dan toch nodig is, dat er ook een moment van tijdig stoppen met curatieve behandeling zodat mensen ook nog gewoon op een humane dood net zorg kunnen rekenen...
L.C. Reichwein
Geneeskundestudent UvA
Wijze woorden!