De aanhouder wint…
4 reactiesNa ruim vijf jaar, na meer dan vijf verschillende aniosfuncties verspreid over het land, en bij mijn derde poging, ben ik dan toch aangenomen voor mijn felbegeerde opleidingsplek.
Maar de roze wolk, bekend uit de anekdotes van mijn collega’s toen zij hoorden dat zij waren aangenomen, kwam bij mij maar niet. Het besef dat ik toch echt was aangenomen, landde ook eigenlijk niet. Kennelijk heeft zo’n jarenlange ratrace, ondanks de uiteindelijke overwinning, toch zijn prijs.
In het telefoongesprek waarin ik hoorde dat ik was aangenomen, barstte ik dan ook niet uit in gejuich, maar reageerde onnatuurlijk formeel. Alsof mijn brein uit zelfbescherming het script voor afwijzing, met bijbehorende formele beleefdheidszinnen, alvast was gaan afdraaien en kortsluiting kreeg toen het script niet van toepassing bleek maar ik ook geen ander script voorhanden had.
Terwijl de nieuwe realiteit een landingsbaan zocht, merkte ik dat mijn omgeving mij opeens anders behandelde. In de operatiekamers waar vorige week nog de nadruk lag op het toetsen van mijn kennis en de initiatieven om te proberen mijn chirurgische vaardigheden te laten zien geheel bij mij lagen, gaven nu de operateurs mij enthousiast en ongevraagd onderwijs en werd ik zelfs aangemoedigd om onder begeleiding delen van de operatie zelf uit te voeren. Een leeromgeving die niet alleen een droom is van elke anios, maar ook zeer waardevol. Maar waarom wordt mij dit nu pas aangereikt, nu ik ben aangenomen?
Een ander effect van jarenlang in de race zitten, dat ik nu pas zie, is dat ik constant in de sollicitatiemodus heb geleefd. Elke intentie of gedachte werd meteen gevolgd door een zorgvuldige analyse: laat ik mijzelf dan wel op een positieve manier zien? In plaats van lunchen kan ik misschien beter op de poli helpen om mijn collegiale kant te kunnen tonen. Dit zat zo diep in mijn systeem dat ik mijzelf begon af te vragen waar mijn persoonlijkheid begon en mijn ‘pr’ stopte: ben ik eigenlijk wel echt een empathische arts of is dat mijn sollicitatiemodus?
Ik zie nu pas dat ik constant in de sollicitatiemodus heb geleefd
Wanneer men mij feliciteert met mijn opleidingsplek gaat dat vaak gepaard met de opmerking: ‘Je ziet maar, de aanhouder wint!’, verwijzend naar mijn lange aanloop hiernaartoe. Het is een bekend mantra, dat veel wordt rondgestrooid maar totaal voorbijgaat aan survivalship bias. Die opmerking knaagde aan mij, want veel van mijn collega-concurrenten zijn zeer hard werkende en geschikte kandidaten die in een niet-transparante en subjectieve selectieprocedure niet waren geselecteerd en ondanks aanhouden geen kansen meer aangeboden kregen. Terwijl sommige van mijn geselecteerde collega’s vooral veel geluk hadden of wisten uit te blinken in zelfpresentatie. En toch blijven we elkaar ervan overtuigen dat ‘de aanhouder wint’.
Laatst werd mij gevraagd of ik weer voor dit specialisme zou gaan als ik het over mocht doen. Voor een betere kwaliteit van leven zou ik mijn best doen om mijn jongere zelf te enthousiasmeren voor een minder competitief specialisme. Maar ik moet bekennen dat zonder de stress van jezelf te moeten bewijzen voor een opleidingsplek, mijn enthousiasme en passie voor het vak nog sterker is geworden en elke casus nu voelt als een verrijkende ervaring voor mijn éígen opleiding. Een gevoel dat ik mijn collega-concurrenten, die dit niet meer hebben mogen ervaren, ook erg had gegund.
Vanavond toast ik op jullie, de aanhouders die geen kansen meer kregen, en daarbij één dierbare oud-collega in het bijzonder: opdat jullie elders tot bloei mogen komen!
K.T.S. Konings
Huisarts, Maastricht
De naarste versie van ‘jezelf zijn’ is ‘je aanpassen’.
Dat is jouw modus geweest. En als je jezelf aanpas weet niemand meer wat je nodig hebt. Je beschrijft een ziek systeem. Goed!
C.M. Russo
Huisarts
Wat een super goed geschreven stuk. Hopelijk verschijnt er hier vaker iets van jouw hand :)!
J. Wind
huisarts, Wijk en Aalburg
Heel erg mooi beschreven, dankjewel!
P.J. Mitra
arts en jurist gezondheidsrecht, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk
Van harte gefeliciteerd! Hopelijk vind je er (alsnog) de blijdschap en het geluk in dat je van harte gegund is.
Blijf wel te allen tijde bij jezelf en besef, dat als anderen wat 'vinden', het niet daadwerkelijk zo hoeft te zijn. En ook dat een ve...rvolgopleiding niet nodig is om (al dan niet als arts) te kunnen slagen in het leven.