In onze tijd
Plaats een reactieDe wereldwijde Windows-storing afgelopen week liet opnieuw zien in hoeverre we afhankelijk zijn van nulletjes en eentjes. Met ook ziekenhuizen waar geen computer meer opstart. Een steeds kleiner deel van u weet nog hoe het werk was zonder die computer. Kaartenbakken en hangmappen met patiëntendossiers. ‘Dat werkte ook hoor’, hoor ik u denken. Behalve als het dossier zoek was of onleesbaar.
De jonge dokters die nu de arbeidsmarkt bestormen, kunnen zich geen leven zonder internet voorstellen. Over deze gen Z wordt veel geklaagd. ‘De huidige generatie assistenten is alleen maar ziek, zwak en misselijk. In onze tijd was het pas hard werken!’, tekent Anouk Putker in Veldwerk op uit de monden van twee boomers in het ziekenhuisrestaurant.
Jonge dokters kunnen zich geen leven zonder internet voorstellen
Want wat is er mis met gen Z? De website van de American Hospital Association – gen Z-bashing is blijkbaar een internationaal fenomeen – somt de opvallendste kenmerken van deze generatie op. Ze zijn gemotiveerd en prestatiegericht en bewaken de balans tussen werk en privéleven. Ze willen dat het mentaal welzijn van werknemers prioriteit heeft bij werkgevers. Ze vinden diversiteit en inclusie in organisaties belangrijk. Daarnaast zijn ze sociaal bewust en willen werken voor sociaal verantwoordelijke werkgevers. En ten slotte is het een digital native generation die zich op haar gemak voelt met technologie die geautomatiseerde taken moet overnemen, zodat er meer tijd is voor patiënten. Wie is daar tegen? Of zoals Anouk Putker zegt: welkom generatie Z!
Voor de helderheid. Ik ben van 1971 en behoor tot gen X. Mijn eerste e-mailadres stamt uit mijn studietijd en Windows bestond toen nog maar een paar jaar. Een vastlopende computer, zo’n grote grijze kast met een floppydrive voor een helemaal niet ‘floppy’ disk, was schering en inslag. De keren dat ik mijn pc uit het raam wilde kieperen zijn ontelbaar. Dat overkomt me met mijn laptop van nu toch echt veel minder vaak. En loopt die toch vast en kom ik er écht écht niet uit, dan roep ik een van mijn dochters erbij of bel mijn zoon. Alle vier gen Z en best leuke gasten. Soms zeggen ze plagerig iets als ‘in jouw tijd’, maar ze weten al welk antwoord ze krijgen. ‘Dit is mijn tijd. Onze tijd.’
-
Evert Pronk
Evert Pronk is een van de twee adjunct-hoofdredacteuren bij Medisch Contact. Hij houdt zich bezig met de online ontwikkeling van Medisch Contact, nascholingen, evenementen, boeken en andere uitgeefkansen. Het perspectief van de artsen staat hierbij centraal. Uitgeven vanuit de inhoud, is zijn devies.
- Er zijn nog geen reacties