Hoofdredactioneel
Evert Pronk
Evert Pronk
1 minuut leestijd
Hoofdredactioneel

‘Altijd weer die hoofddoekjes’

19 reacties

Felle discussies de afgelopen week in medisch Nederland. Die over euthanasie bij psychisch lijden zal weinigen zijn ontgaan, en het einde is nog niet in zicht (zie Achter het Nieuws).

De discussie naar aanleiding van het onderzoek dat De Geneeskundestudent samen met Nieuwsuur deed naar de verplichting om als student lichamelijk onderzoek niet alleen uit te voeren maar ook te ondergaan, lijkt in eerste instantie milder (zie nieuwsbericht). Uit een brede enquête onder geneeskundestudenten volgde dat een derde van de respondenten tegen verplichte deelname is. De Geneeskundestudent pleitte bij monde van voorzitter Hajar Rotbi in Nieuwsuur daarom voor het afschaffen van die verplichting. Ze krijgt daarbij steun van de KNMG.

‘Ach, zoiets studeert toch niet af’

De Onderwijscommissie Geneeskunde van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra is tegen een facultatief karakter; het is integraal onderdeel van de opleiding en belangrijk om zich te kunnen inleven in de patiënt. Om de ‘onwennigheid van de patiënt te kunnen voelen’. Dit geluid krijgt onder het nieuwsbericht op de website veel bijval van artsen. ‘Waarom moet de patiënt zich wél over zijn/haar schaamte heen zetten als je dat zelf niet eens kunt’, aldus een van hen.

Een gezonde discussie zoals we die graag zien op onze website. Van een heel ander kaliber zijn de reacties die Hajar Rotbi op de sociale media en in haar mailbox ontving na de uitzending in Nieuwsuur, refererend aan haar hidjab die ze in de uitzending droeg. Op LinkedIn publiceerde ze een paar quotes. ‘Altijd weer die hoofddoekjes. Ga dan wc’s schrobben!’ ‘Ach, zoiets studeert toch niet af.’ ‘Schop dat k** volk toch ons land uit. Nog even en we hebben een burgeroorlog. En wij zijn met meer. Veel meer.’

Het besef dat deze lafbekken ook in de spreekkamer van de vele artsen met een islamitische achtergrond komen, maakt mijn bloed aan het koken. Nee, ze zijn niet met meer. Wíj zijn met meer. Veel meer. Hierbij roep ik dan ook op tot massale steun­betuiging aan Hajar Rotbi, die volkomen terecht aangifte gaat doen. En dat mag ook als u het helemaal niet met haar eens bent.


medisch contact

nummer 32/33

  • Evert Pronk

    Evert Pronk is een van de twee adjunct-hoofdredacteuren bij Medisch Contact. Hij houdt zich bezig met de online ontwikkeling van Medisch Contact, nascholingen, evenementen, boeken en andere uitgeefkansen. Het perspectief van de artsen staat hierbij centraal. Uitgeven vanuit de inhoud, is zijn devies.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • S. Felix

    arts, collega en soms patient

    En weer gaat het over de vrouwen, al dan niet met hoofddoek, al dan niet uit de kleren. Als patiënt ben ik niet geïnteresseerd of mijn arts zijn/haar ongemak heeft overwonnen of zijn/haar grenzen serieus heeft genomen. Ik voel me wel oncomfortabel bi...j artsen die al vanaf hun studententijd de gewoonte hebben om het vrouwelijke ondergoed en de rondingen te bediscussiëren, al dan niet op bangalijsten. Kan de onderwijs commissie daar misschien een mening over gaan vormen?

  • Lakhi

    Ziekenhuisapotheker

    Het gevaar ontstaat dat de boodschap van kuisheid die in algemene zin wordt verondersteld bij het dragen van welke hoofddoek dan ook, wordt geassocieerd aan het ongemak dat wordt gevoeld bij het zich ontbloten voor de medestudent, terwijl die zaken l...os staan van elkaar. Ik draag geen hoofddoekje en ik ben niet preuts, maar ik begrijp het ongemak en zelfs de weerstand om dit te moeten doen. Ik begrijp tegelijkertijd ook het aspect van het ongemak overwinnen. Er is wel een belangrijk verschil. De dokter waar je je voor ontbloot, houdt er wellicht een andere gedragscode op na dan je koorbal-medestudent (als we dan toch generaliseren ;)). Ik kan me voorstellen dat het ongemak voor een patient om zich uit te kleden voor een professional die een beroepseed heeft afgelegd, wezenlijk anders voelt dan voor een student die zich moet ontbloten voor medestudenten. Tijden veranderen bovendien. Misschien zijn er wel andere mogelijkheden om het ongemak te overwinnen? En kunnen al die dokters die dit wel hebben doorstaan zich uberhaupt echt zoveel beter inleven in hun patient?

  • J.P. Scholten

    Specialist ouderengeneeskunde

    Ter informatie. Alleen in reactie op een lichamelijk onderzoek in de text. Ik ben oorspronkelijk ook Fysiotherapeut. Wekelijks uit de kleren en op elkaar oefenen en onderzoek doen Even op de eerst dag wat ongemakkelijk maar daarna maakt niemand zic...h druk. Tja die jaren zestig revolutie en acceptatie van diverse groepen lijkt in regressie te gaan.

  • M.D. Scheele

    Huisarts , Delft

    Zullen we de katholieke religieuzen/nonnen dan ook gelijk maar van hun religieuze hoofdbedekking gaan ontdoen? Dat is vast ook ooit door mannen bedacht? Ik zou graag een nationale draag een hoofddoek dag gaan voorstellen. Mijn moeder en oma gingen to...t in de jaren 70 ook nooit zonder hoofddoek of andere hoofdbedekking de deur uit. Mijn opa droeg altijd een hoed. Vindt 'men' daar ook wat van?

  • J.B.E. Hulshof

    GGZ-arts, Wolfheze

    Dit geeft weer eens aan van wat een laag allooi respondenten op "wilde" social media kunnen zijn. Aangifte doen is terecht, maar zal niets uithalen. De respondenten weten dat ze niet zijn op te sporen. Daar wordt in ieder geval geen werk in gestoken....

    Maar, beste Hajar Rotbi: de Onderwijscommissie Geneeskunde heeft wel gelijk. Hun standpunt spreekt voor zich. Je moet het niet alleen zelf leren uitvoeren maar ook zelf aan den lijve ondervinden, ongeacht je gender of je religieuze/culturele achtergrond. Als arts moet je uiteindelijk ook iedere patiënt kunnen onderzoeken, ongeacht diens gender of religieuze/culturele achtergrond. Als je dat niet kunt, durft of wilt, dan is voor jou geen plaats weggelegd in persoonlijk patiëntgebonden uitoefenen van het vak van arts. Voor velen zal het ongemakkelijk voelen, maar dat is dus ook een leerpunt. Ook om het respectvol uit te voeren bij je medestudenten. Als je niet er aan wilt meedoen om lichamelijk onderzoek niet alleen uit te voeren maar ook te ondergaan, dan kun je ook niet verlangen dat medestudenten zich door jou laten onderzoeken en zul je uiteindelijk, door gebrek aan deze praktijkervaring, nooit een kundig arts worden. Dat was vijftig en meer jaar geleden ook al zo en dat zal niet veranderen.

    • K. Balwant-Gir

      Huisarts

      Sorry,
      Maar deze persoonlijke reactie is precies waar het om gaat. Zij is de voorzitter die alleen maar het nieuws brengt en naar voren treedt voor degenen die dat in die enquete hebben aangegeven. Haar achtergrond heeft hier niks mee te maken. Typi...sch gevalletje van don’t blame the messenger, waar het helaas wel gebeurt.
      De intelligentie zakt kennelijk ver in onze schoenen als een allochtoon de boodschap brengt. Ik heb werkelijk geen idee, maar het zou me niet verbazen als er ook genoeg autochtonen in die enquete hebben aangegeven het niet fijn te vinden dat ze uit de kleren moeten. Wij zijn artsen. Ons vak is om te graven naar de kern van iemands klacht. Misschien handig om het dialoog aan te gaan en te gaan zoeken waar de schoen echt wringt.
      Ik begrijp de kernwaarde van het aanleren van lichamelijk onderzoek, maar de faculteit mag ook toegeven dat sommige dingen zoals bodypainten echt geen meerwaarde hebben. Het enige onderzoek waar men tijdens mijn opleiding bezwaar tegen had, was het borstonderzoek. En dat waren destijds geen buitenlandse dames die in mijn groepje zaten. Ik begreep ze volledig. Misschien voor de mannelijke collega’s die het niet snappen. Gelukkig is er geen edele delen onderzoek die je op elkaar uitvoert. Zie je het al voor je dat iemand aan je zakje knikkers komt voelen?
      Overigens heb ik als man helemaal niks geleerd van dat borstonderzoek. Dat leerde ik pas op de poli toen ik een echte patiënt zag met een echte aandoening aan de ene borst en een normale borst aan de andere zijde.
      De waarheid ligt ergens in het midden. Maar laten we ons aub als universitair opgeleide mensen gedragen en er even doorheen kijken wie de boodschap brengt. Het hoeft namelijk niet de persoonlijke mening van de voorzitter te zijn.

      • M. Ronner

        Permanent ongemakkelijke patient

        “Wij zijn artsen”? Volgens mij ging dit over studenten.
        Iedereen die voor het eerst uit de kleren moet voor een arts, zal dat ongemak herkennen. En soms gaat dat ongemak nooit over. Het lijkt me goed dat studenten zich kunnen herkennen in het ongem...ak.

      • J.B.E. Hulshof

        GGZ-arts, Wolfheze

        Het gaat mij niet om de brenger van de boodschap, maar om de boodschap zelf. En inderdaad maakt het niet uit wat je gender of je culturele/religieuze achtergrond is. In alle gevallen kan het ongemakkelijk voelen. En zoals gezegd: dat is een leerpunt ...ook voor het vervolg van je loopbaan als arts.

  • M.M.M. Linders

    Jeugdarts in opleiding , Sint Agatha

    Zeker steun van mij. Steunt de KNMG haar alleen betreffende het standpunt of ook in de aangifte? Want een steunbetuiging van de KNMG lijkt me wel gewenst, zo ga je niet met onze collega's om

    [Reactie gewijzigd door Linders, Myrna op 07-08-2024 20:11]

  • Arts M+G niet praktiserend, Den Haag

    Uiteraard steun ik Hajar, wat een walgelijke reacties alleen omdat ze gekleed gaat zoals zij blijkbaar wenst.
    Ik erger me dan ook tevens aan de mi ongenuanceerde reactie van de naamloze specialist uit Den Haag.
    Wat betreft het echte onderwerp van ...de enquete, het is vervelend zo’n onderzoek maar met de juiste begeleiding van docenten wel leerzaam voor de as artsen. Veel succes en sterkte voor Hajar.
    Selma van der Harst

  • Specialist np, Den haag

    Heel raar dat vrouwelijke artsen niet de onderdrukte positie van de islam collegae die zich gedwongen voelen om een hoofddoek te dragen meer uitdagen om voor zichzelf en hun beroep op te komen. We waren er voor elkaar. ik vind het ondenkbaar dat in ...Nederland vrouwelijke artsen zich zo onderdanig zouden moeten manifesteren.
    Academisch gevormde vrouwen moeten toch vanuit de universitaire opleiding uit zichzelf met de vraag komen waarom zij zich moeten schikken naar aanhangers van een archaïsche godsdienst die vrouwen van uit beginselen onderdrukt? Hebben we eindelijk de positie van de vrouw in de oorspronkelijke christelijke traditie genormaliseerd begint de islam een probleem te worden!!

    • Internist-hematoloog

      Beste collega,

      Heel pijnlijk om te lezen dat een specialist , een hoogopgeleide persoon, zo kortzichtig denkt over zijn/haar collega’s.
      U zegt het goed, een hoogopgeleide vrouwelijke collega van u laat zich niet onderdrukken door een man. Nee! Dit ...is HAAR eigen en weloverwogen keuze! En het is een dappere keuze dat ze in deze moeilijke tijden waar helaas meer mensen met uw bril naar zo een vrouw kijkt, toch doet wat ZIJ wil! Geloof mij; als ze het niet zelf zou willen, zou ze het met al deze negatieve blikken en woorden geen dag volhouden!

      Sterker nog, in mijn geval was het mijn vader die juist fel tegen een hoofddoek was en bang was dat ik als specialist geen baan zou krijgen wegens mijn hoofddoek. Gelukkig zijn er collega’s die verder kijken dan alleen maar naar een hoofddoek.

      En ik vind het juist onderdrukking dat de maatschappij de jonge meisjes en vrouwen bijna “dwingt” om zich schaars te kleden om mooi en aantrekkelijk gevonden te worden! Anders is ze saai! Maar alsnog bepaalt zijzelf wat zij draagt; u bepaalt het niet voor haar! En deze regelt geldt ook voor een moslima!

      Laat iedereen in zijn eigen waarde en respecteer hen zoals ze zijn. Probeer ze te begrijpen in plaats van veranderen en vooroordelen!

      [Reactie gewijzigd door op 08-08-2024 21:36]

    • J.B.E. Hulshof

      GGZ-arts, Wolfheze

      Mee eens! Hoe je het ook wendt of keert: het verplicht dragen van een hoofddoek door vrouwen van islamitische oorsprong is meegaan in het onderdrukken en klein houden van vrouwen vanuit de traditionele islam door mannen. Moet dat nou je geloofsovertu...iging zijn? Overigens zag je 30 jaar geleden geen enkele islamitische vrouw met een hoofddoek. Hoezo, vrouwenemancipatie?

    • N. Bennaghmouch

      Huisarts, Leusden

      Beste collega, wellicht kunt u een soortgelijke vraag aan uzelf stellen. Hoe kan een academisch gevormd brein nog steeds niet loslaten aan het stereotype dat vrouwen met een bovengemiddeld opleidingsniveau én salaris nog steeds onderdrukt zijn omdat ...ze een hoofddoek dragen? Hoe kan een academisch brein wel vrijheid zien in de keuze om half ontbloot rond te lopen, maar niet de vrijheid zien in de keuze om jezelf te bedekken? De vraag is eigenlijk groter: kunt u het niet zien of weigert u het te zien? Wat u van de ideologie van de islam vindt is aan u, maar laat uw afkeer voor een bepaalde ideologie geen excuus zijn om anderen te beledigen. Want dat is wat u simpelweg doet. U beledigt mij en mijn collega’s.

      Ik vraag u ook om bij het onderwerp te blijven. De kern van het probleem staat ver van elke ideologie. Zoals velen had ik ook een afkeer aan het lichamelijk onderzoek tijdens mijn studie. Niet omdat ik preuts was, maar simpelweg omdat er werd uitgegaan van aanwezige professionaliteit bij mede-studenten die ver te zoeken was. Ik zie niet graag de omvang van mijn buik of borsten als gespreksonderwerp tijdens een biertje. En dat zijn dingen die helaas gebeurden.

  • S.L. Engel

    Jeugdarts niet praktiserend , Veldhoven

    Ook ik steun haar. En ik had zeer aardige kundige collega's met hoofddoek.

  • oogarts, Amsterdam, Mary van Schooneveld

    Natuurlijk! Ik sluit me graag aan bij uw oproep. Eigenlijk schande dat uw column nodig is.

  • A. G?bel

    Huisarts

    Ik ook! Leeghoofdige, walgelijke onzin van racistische lafbekken kan niet genoeg worden tegengegaan.

  • Huisarts, Streefkerk

    Bart Bruijn

    Ik steun haar van harte! In de discussie zelf meng ik me niet, maar mbt dit racistisch gereutel sta ik volledig aan haar kant.

  • M.D. Oosterhoff

    Psychiater, Thesinge

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.