Visusverlies na hoofdletsel
Plaats een reactieEen 43-jarige man presenteert zich op de polikliniek oogheelkunde met koorts, malaise, zwelling rondom beide ogen en een wond aan de achterzijde van het hoofd rechts. Hij blijkt meermaals op zijn hoofd te zijn gevallen. De visus is beiderzijds normaal, maar de oogmotiliteit rechts is beperkt. De man wordt naar de SEH verwezen voor een CT-orbita/hersenen, waarna vrij snel afwezigheid van lichtperceptie links optreedt. Met spoed wordt de patiënt naar het Radboudumc verwezen. In de ambulance ontstaat rechts ook een afwezige lichtperceptie.
Oogheelkundig onderzoek in het Radboudumc toont een preorbitale zwelling rechts, beiderzijds volledige parese van de oogspieren, afwezige lichtperceptie en een oogdruk van 60 mmHg (normaal 11-21 mmHg). Er is bij fundoscopie geen stuwing van de papil of vaten zichtbaar. Het bewustzijn is intact, geen nekstijfheid en geen focale neurologische uitval behoudens de oogspierparese. Hierop wordt een CT-hersenen verricht om een (bilaterale) caroticocaverneuze fistel uit te sluiten.
De blanco CT-beelden bevestigen een wekedelenzwelling beiderzijds frontaal en preseptaal, en tonen een gezwollen aspect van de vena oftalmica superior links (foto 1). De CT-angiografie (foto 2) toont geen contrastvulling van de vena oftalmica superior links, passend bij een tromboflebitis, alsook een sinuscavernosustrombose. Op de overgang van de sinus sigmoideus naar de vena jugularis interna zijn beiderzijds enkele kleine trombi zichtbaar. Een 4D-reconstructie van de CT-perfusie toont geen caroticocaverneuze fistel (foto 3).
In het meegescande longweefsel zijn beiderzijds consolidaties met omliggende matglasveranderingen zichtbaar, met beginnende holtevorming. Aanvullende CT-beeldvorming bevestigt dit beeld (foto 4).
Samenvattend is waarschijnlijk de hoofdwond de porte d'entrée, waarna een cellulitis is ontstaan. Vanuit deze cellulitis is een tromboflebitis van de vena oftalmica superior ontstaan, uitmondend in een tromboflebitis van de sinus cavernosus, waarbij beide veneuze structuren zijn opgestold. Vanuit de tromboflebitis zijn vervolgens septische embolieën ontstaan, die zijn vastgelopen in de longen.
Differentiaaldiagnostisch kan gedacht worden aan posttraumatische caroticocaverneuze fisteling, een bloeding of retrobulbair hematoom (zelden bilateraal) als verklaring voor het snelle visusverlies.
Tijdens opname normaliseerden de oogdrukken. Vanuit de oogheelkunde is geadviseerd het oogwit vochtig te houden middels Duratears en een nachtelijk horlogeglas ter bescherming. Antibiotica werd thuis tot zes weken voortgezet via een PICC-lijn en verdere follow-up volgde bij het plaatselijke ziekenhuis. De prognose omtrent het visusverlies is zeer beperkt bij ischemie als waarschijnlijke oorzaak.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van het Compendium Geneeskunde.
auteurs
Dylan Henssen, afdeling Beeldvorming, Radboudumc, Nijmegen
Sirwan Darweesh, afdeling Neurologie, Radboudumc, Nijmegen
Milan Phan, afdeling Oogheelkunde, Radboudumc, Nijmegen
Liesbeth Peters-Bax, afdeling Beeldvorming, Radboudumc, Nijmegen
contact
g.vuurberg@compendiumgeneeskunde.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur uw tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Coronaperikelen. Dokteren in tijden van covid-19.
- Er zijn nog geen reacties