Toevoegen van chemotherapie aan behandeling cervixcarcinoom verhoogt overleving
Plaats een reactieNeoadjuvante chemotherapie toevoegen aan de standaardbehandeling van lokaal uitgezaaide baarmoederhalskanker lijkt zinvol te zijn. Dit blijkt uit een gerandomiseerde fase-III-studie van Mary McCormack e.a. gepubliceerd in The Lancet.
De onderzoekers randomiseerden in totaal vijfhonderd patiënten met lokaal gemetastaseerde baarmoederhalskanker. Zij randomiseerden 1:1 naar behandeling met de standard of care, namelijk simultane combinatie radiotherapie en chemotherapie, en naar kortdurende chemotherapie, gevolgd door de standard of care. Die inductiechemotherapie bestond uit één keer per week intraveneuze toediening van carboplatine en paclitaxel, gedurende zes weken. De primaire uitkomstmaten waren de progessievrije overleving en de algehele overleving. De meeste patiënten hadden stadium IIB, dat wil zeggen dat er uitzaaiingen waren tot in het bindweefsel van de cervix.
De progressievrije overleving na vijf jaar bleek 72% in de inductiechemotherapiegroep en 64% in de standard of care-groep, met een hazardratio van 0,65 (95%-betrouwbaarheidsinterval 0,46-0,91). Wel bleek in de inductiechemotherapie groep het aantal ernstige bijwerkingen, zoals neutropenie en anemie, hoger, namelijk 59% versus 48% in de standard of care-groep.
De onderzoeksgroep concludeert al met al dat de toevoeging van chemotherapie klinisch relevant is en ‘relatief lage kosten’ heeft. Over wat die kosten dan ongeveer zijn, rept het artikel niet.
DOI: 10.1016/S0140-6736(24)01438-7
Lees ook- Er zijn nog geen reacties