Rechter: ‘Reclame ivermectine en hcq mag niet, maar boete tóch onterecht’
2 reactiesIn een rechtszaak die de groep artsen achter zelfzorgcovid19.nl aanspande tegen de minister voor Medische Zorg heeft de minister op bijna alle punten gelijk gekregen. Toch is een boete die de minister oplegde onterecht, vindt de rechter van Rechtbank Rotterdam. Deze stelt dat de minister te weinig rekening heeft gehouden met de bijzondere omstandigheden tijdens de eerste maanden van de covid-19-pandemie.
Het gaat om een boete van ruim 6000 euro die begin 2022 door de minister werd opgelegd aan zelfzorgcovid19.nl. Dit vanwege reclame-uitingen die tussen 7 april 2020 en 21 juli 2020 werden gedaan op deze website over ivermectine en hydroxychloroquine (hcq) voor de (preventieve) behandeling van covid-19. Het is volgens de geneesmiddelenwet niet toegestaan om reclame te maken voor geneesmiddelen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.
De artsen achter zelfzorgcovid19.nl vinden dat de uitingen niet als reclame moeten worden gezien en dat de minister een te ruime uitleg geeft aan het begrip reclame. Maar daar is de rechter het niet mee eens. Die stelt dat de uitingen een vorm van beïnvloeding zijn waarvan het kennelijke doel is het voorschrijven van ivermectine en hcq door de huisarts voor de behandeling van covid-19. Door het gebruik van termen als ‘onomstotelijk’ en ‘zeer veilig’ krijgen de uitingen een subjectief en wervend karakter – zeker omdat bijvoorbeeld de (mogelijke) bijwerkingen niet worden genoemd. Dat de artsen achter de website de geneesmiddelen niet zelf verkopen of er een ander commercieel doel hebben, maakt niet uit.
De rechter vindt ook dat het niet onrechtvaardig is dat de vrijheid van meningsuiting door het (publieks)reclameverbod wordt ingeperkt en noemt dit juist redelijk en evenredig.
Tóch vindt de rechter dat ook de omstandigheden in die periode – waarin er nog geen effectieve medicatie was, er veel sterfgevallen waren en overvolle ziekenhuizen – mee moeten wegen. En dat de artsen achter zelfzorgcovid19.nl goede bedoelingen hadden en geen belangen bij het voorschrijven van de geneesmiddelen. De minister was bevoegd, maar níét verplicht om een boete op te leggen – hij had er volgens de rechter ook voor kunnen kiezen om het níét te doen. Daarom vernietigt de rechter de boete en veroordeelt de minister tot het betalen van de proceskosten van de artsen achter de website.
Op dezelfde dag heeft de rechter van Rechtbank Rotterdam (opnieuw) uitspraak gedaan in een rechtszaak die een huisarts aanspande tegen de minister vanwege de boete die hem werd opgelegd vanwege het offlabel voorschrijven van ivermectine en hcq. Ook deze boete komt te vervallen. Dit kort samengevat omdat artikel 68 van de Geneesmiddelenwet zo onduidelijk is dat het voor artsen bij voorbaat niet duidelijk is welke gedragingen een overtreding van deze wet opleveren.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
psychiater , Heerenveen
'Door het gebruik van termen als ‘onomstotelijk’ en ‘zeer veilig’ krijgen de uitingen een subjectief en wervend karakter' aldus de rechter.
Dat lijkt mij mutatis mutandis dan ook te gelden voor de propaganda die allerwegen werd gemaakt voor de Covid... vaccins.
H. v.d. Pol
W.F.J. Kools
huisarts, Waspik
Proficiat aan huisarts Rob Elens!
Die durfde zijn nek uit te steken.
Bravo.