NVvP: ‘Voer debat over euthanasie binnen de beroepsgroep’
2 reactiesDe Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie roept op tot kalmte in het euthanasiedebat. NVvP-voorzitter Niels Mulder vraagt de leden met elkaar in gesprek te gaan via de vereniging en het debat als beroepsgroep niet via de media te voeren.
Mulder: ‘Omdat euthanasie een maatschappelijk thema is, is het zinvol en gepast dat psychiaters deelnemen aan een inhoudelijke discussie in de media hierover. Maar onderlinge kritiek, laat staan verdachtmaking en op individuele collega’s of patiënten herleidbare discussies, horen daarin niet thuis. Dat vinden we als beroepsvereniging en staat ook zo beschreven in de NVvP-beroepscode voor psychiaters. Als er zorgen zijn over beroepsuitoefening van collega’s kunnen psychiaters dat bij de NVvP melden die haar eigen kanalen heeft om die te onderzoeken.’
Hij herinnert er verder aan dat de NVvP-euthanasierichtlijn ‘Levensbeëindiging op verzoek bij patiënten met een psychische stoornis’ wordt herzien. Het herzieningstraject start medio oktober.
Lees ook
B. Bos
specialist ouderengeneeskunde , Leiden
Zou het nou niet een idee zijn om dat gesprek met meerdere disciplines gezamenlijk te voeren? Ik kan mij voorstellen dat het heel fijn kan zijn om ook andere disciplines erbij te betrekken die ook met deze patiënten te maken hebben, die ook met het l...ijden van deze patiënten ervaring hebben, en tevens met palliatie en euthanasie.
Zou dat niet kunnen helpen?
En wat vinden de burgers die we bedienen eigenlijk? Hoe kijken zij?
Ik zou denken dat dat waardevolle informatie kan opleveren die kan helpen beleid te maken wat breed gedragen en gesteund wordt. Het is fijn om multidisciplinair te werken en ons werk te funderen. Al helemaal als de burger als discipline meepraat en denkt.
M.J. Fortuijn
Psychiater , Haarlem
Goed idee, Beatrijs. Er moet dan trouwens heel duidelijk zijn waarover de multidisciplinaire bijeenkomsten gaan: de vraag of het wenselijk is dat euthanasie beschikbaar is of blijft voor (jonge?) mensen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden aan een ...psychiatrische stoornis. Ik draag graag een ervaringsdeskundige kennis voor om bij te dragen.
Over de mate waarin psychiaters gehoor zouden moeten geven aan de wens van sommige van hun patiënten om euthanasie te verkrijgen (als ze daar ook in juridische zin voor in aanmerking zouden komen), zou ik graag eerst een intern debat onder psychiaters zien.
Anders gezegd: het eerste gaat over de rechten van patiënten, het tweede over plichten van psychiaters. Overigens is de wet daarover heel duidelijk: die plicht bestaat in juridische zin niet, maar volgens mij gaat het ook over de morele plicht die sommigen ervaren. En in hoeverre is een doorverwijsplicht realistisch gezien de terughoudendheid van veel psychiaters? En verder: moet dit voorrang krijgen boven andere zaken in psychiatrie die aandacht vragen (denk aan de wachtlijsten voor behandeling)?