Levensverwachting stijgt, gezonde levensverwachting ook
1 reactieDe levensverwachting zal richting 2050 stijgen tot 86,5 jaar; in 2022 was de levensverwachting 81,6 jaar. Het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen blijft stabiel: iets meer dan drie jaar. Dit blijkt uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV-2024) van het RIVM. De VTV voorspelt dat er in 2050 ongeveer 4,8 miljoen 65-plussers zullen zijn, van wie 1,94 miljoen 80-plussers. Momenteel zijn er 3,6 miljoen 65-plussers, waaronder bijna 900 duizend 80-plussers.
De kans om 65 jaar te worden zal tussen 2022 en 2050 toenemen van 91 naar 95 procent; de kans om 85 te worden neemt zelfs toe van 50 procent in 2022 naar 69 procent in 2050. De kans om 100 te worden, is in dat jaar meer dan drie keer zo groot: 4 procent.
Het positieve is dat de toename van de levensverwachting gepaard gaat met een stijging van de gezonde levensverwachting. Dit betekent dat de jaren die Nederlanders erbij krijgen, ook gezonde jaren zijn. Er zijn echter twee kanttekeningen: de gezonde levensverwachting is nog steeds tien tot achttien jaar lager dan de totale levensverwachting. Bovendien is die niet voor iedereen gelijk. Mensen met een betere maatschappelijke positie leven gemiddeld veertien jaar langer in goede gezondheid dan groepen met een slechtere positie.
Deze gezondheidsverschillen zijn één van de vijf grote problemen waarmee de zorg de komende jaren te maken zal krijgen, aldus de VTV. De andere zijn: vergrijzing, de steeds ongezondere leefstijl van jongeren, de mentale gezondheid van jongeren, de grote personeelstekorten en de ziekmakende gevolgen van klimaatverandering.
Volgens het RIVM is de zorg in Nederland op geen van deze punten goed voorbereid.
Lees ook
D.C.D. van Eerd
Huisarts, leefstijlarts, Amstenrade
Een hoopvolle prognose, waarbij wel aangetekend moet worden dat het rapport het heeft over levensverwachting in goede "ervaren" gezondheid.
Wat er dan precies als langer goed ervaren gaat worden is me niet geheel duidelijk, gezien het feit dat he...t aantal mensen met een chronische ziekte van 10,5 naar 12 miljoen zal stijgen.
Hetzelfde rapport rept ook over een stijging van het percentage Nederlanders met overgewicht van 50 naar 64% , een toestand die het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, artrose, levercirrose, depressie en 13 soorten kanker verhoogt..
Dus: gaat de geneeskunde ervoor zorgen dat we veel minder ziektelast ervaren van deze chronische aandoeningen? Gaan we zelf comfortabeler worden in het leven met chronische ziekte en het omarmen volgens de filosofie van Positieve Gezondheid? Of zijn we (gezien de meest explosieve stijging op vlak van cognitieve aandoeningen) tegen die tijd zo dement dat we het allemaal wel best vinden?