Lancet-studie: ‘Veel sterfgevallen door kanker vermijdbaar door betere preventie’
Plaats een reactieIets minder dan de helft van de sterfgevallen door kanker wereldwijd wordt veroorzaakt door vermijdbare risicofactoren, zoals roken en alcoholgebruik. Dat blijkt uit een berekening door een grote groep onderzoekers (de GBD 2019 Cancer Risk Factors Collaborators) waarvan de resultaten verschenen in The Lancet. Zij maakten gebruik van data uit 204 landen.
Tabak- en alcoholgebruik
Volgens de onderzoeksgroep waren vermijdbare risicofactoren verantwoordelijk voor bijna 4,5 miljoen sterfgevallen door kanker in 2019. Dat komt neer op ruim 44 procent van de wereldwijde sterfgevallen door kanker. Meer precies: meer dan de helft van alle sterfgevallen bij mannen door kanker, en meer dan een derde bij vrouwen, was te wijten aan tabak- en alcoholgebruik, ongezonde voeding, onveilige seks en blootstelling op het werk aan schadelijke producten, zoals asbest. Andere risicofactoren zoals blootstelling aan ultraviolette (uv-)straling en bepaalde infecties bleven buiten beschouwing.
Onveilige seks was indicatief voor het risico op met name baarmoederhalskanker, de belangrijkste doodsoorzaak door kanker onder vrouwen in Afrika bezuiden de Sahara.
Overgewicht
Verontrustend is dat tussen 2010 en 2019 het aantal sterfgevallen door kanker veroorzaakt door de genoemde risicofactoren mondiaal met ongeveer 20 procent is gestegen. Overgewicht neemt het grootste deel van deze stijging voor zijn rekening.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties