Huisartsen vangen bot bij de zorgautoriteit over wachtlijsten in de ggz en huisartsenzorg
4 reactiesDe Bevlogen Huisartsen kunnen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet verzoeken om de zorgverzekeraars te dwingen om meer ggz- en huisartsenzorg in te kopen. De NZa wijst het verzoek op ‘formeel juridische’ grond af.
De Bevlogen Huisartsen (DBH) en 71 individuele huisartsen hadden eind april een formeel handhavingsverzoek ingediend bij de NZa, om ‘adequaat, voldoende afschrikwekkend en proactief’ op te treden tegen zorgverzekeraars. Nadat de NZa al eerder had geconcludeerd dat individuele huisartsen niet direct belanghebbenden waren, had DBH in het verzoek juist uitgebreid onderbouwd waarom zij dat wél zijn. Maar de NZa schrijft in een brief dat direct belanghebbenden alleen de individueel verzekerden van een zorgverzekeraar zijn. De huisartsen hebben wel een afgeleid belang, maar dat geeft geen juridische grond om een handhavingsverzoek in te dienen. DBH-woordvoerder en huisarts Christof Zwart vindt dat de zorgautoriteit ‘hiermee opnieuw bewijst ver van de werkelijkheid af te staan’. Zwart vervolgt: ‘Volgens de NZa zijn de huisartsen niet belanghebbend terwijl huisartsen dagelijks te maken hebben met de enorme wachtlijsten in de ggz. Bovendien willen jonge huisartsen, onder meer wegens die wachtlijsten, geen praktijkhouder worden.’
Aanleiding
De aanleiding voor het handhavingsverzoek van DBH is het toenemende aantal patiënten zonder huisarts en de groeiende wachtlijsten in de ggz. De huisartsen verwijten de zorgverzekeraars hun zorgplicht niet na te komen, met nadelige gevolgen voor de patiënten en een stijgende werkdruk voor huisartsen. De tekorten aan ggz-zorg wijten de huisartsen onder meer aan het zorgbudgetplafond dat zorgverzekeraars instellen, waardoor ggz-instellingen patiëntenstops moeten instellen.
De NZa neemt de zorgen van de huisartsen over de toegankelijkheid van de ggz en de huisartsenzorg serieus, schrijft de autoriteit in de recente brief. In de brief gaat de NZa dan ook in op de acties die zij inzet om de wachttijden binnen de ggz aan te pakken, zoals het toezicht houden op de naleving van de zorgplicht. De zorgautoriteit verwijst daarbij naar het onderzoek dat zij deed begin dit jaar deed bij vier zorgverzekeraars en concludeerde dat zij daaraan niet voldeden. Bij twee zorgverzekeraars, Menzis en CZ, zag de NZa zulke tekortkomingen dat die een strafmaatregel kregen. Zij kregen de opdracht binnen zes maanden verbeteringen door te voeren.
Zwart geeft aan dat DBH in beroep gaat tegen het besluit van de NZa. ‘We onderzoeken of we samen met de Consumentenbond, die ook een verzoek deed dat werd afgewezen, kunnen optrekken tegen de NZa.’
Lees ook
G.R.I. Slock
huisarts, sluis
NZA zou de belangen van de patient moeten verdedigen en dus iets doen aan de problematische toegang tot de GGZ, waar wij als huisarts het 2e slachtoffer van zijn. Maar als het voor het VWS budgettair niet goed uitkomt steekt NZA traditioneel de kop... in het zand. Dappere poging van DBH maar helaas gestrand in het stinkende NZA moeras.
Misschien moet NZA eens gaan uitrekenen hoeveel euro 1 uur directe patientenzorg in de ggz instellingen kost door het totale budget te delen door de effectief geleverde zorg.
Zolang een ondemocratische incompetente bureaucratie (NZA dus) alle zorgcenten blijft beheren wordt de overhead in de zorg steeds groter en betaalt de burger elk jaar meer geld voor minder zorg.
G.K. Mitrasing
Huisarts, Vogelvrij
Had men wat anders verwacht? Het heeft geen zin veel te verwachten van een bezwaar bij de NZa anders dan dat je á priori incalculeert dat het bezwaar zal worden afgewezen en voornemens bent om door te gaan naar de rechter. Beroepsprocedures zijn rit...uelen voor de bekende bühne.... wat telt is het oordeel van de rechter..
A. van Andel
huisarts, Oosterbeek
Het lijkt me opnieuw een passend moment om de patiënten te mobiliseren. In de hele publiekelijke discussie over zorgkrapte is dit in mijn ogen de ontbrekende groep (en rechtstreeks belanghebbende). De verzekerden, de cliënten, de patiënten hebben nog... niet half door welk probleem er speelt. Nationale Patiëntenfederatie, cliëntenraden, patiëntverenigingen kunnen individuele acties opzetten.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Het is te hopen dat de Nza de zorgverzekeraars gaat dwingen meer GGZ in te kopen. Het is ook een ziekteverzuim verhogend probleem, als mensen niet tijdig of adequaat worden geholpen leidt dat tot onnodig ziekteverzuim. Leed bij de werknemer, maar ook... hoge kosten bij de werkgevers en niet te vergeten overbelasting van collega's met alle risico's van dien.
Dus Nza doe uw werk!
En geef de zorgverzekeraars geen boete, want dat wordt toch weer doorberekend aan ons de verzekerden. Zoek naar een wijze om de verantwoordelijke directies ter verantwoording te roepen.