Hoger risico op cerebrale parese bij prenatale blootstelling aan fijnstof
1 reactiePrenatale blootstelling aan fijnstof verhoogt het risico op cerebrale parese onder kinderen geboren na een voldragen zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Yu Zhang en Hu Yuhong, verbonden aan de universiteit van Harvard. De onderzoekers publiceren hun resultaten in JAMA Network.
Cerebrale parese – een houding- en bewegingsstoornis door hersenbeschadiging- komt wereldwijd voor bij tussen één en vier op de duizend baby's. Eerder onderzoek in California toonde aan dat bevruchtingen in de winter en lente resulteren in een hoger risico op nakomelingen met cerebrale parese dan in de zomer en herfst. Daarnaast bleek dat vroeggeboorte, een bekende risicofactor voor cerebrale parese, slechts een kleine bijdrage levert aan het ontstaan van de ziekte. Dit suggereert een mogelijke relatie tussen omgevingsfactoren en cerebrale parese.
Luchtverontreinigende stoffen
De onderzoekers van Harvard bestudeerden ruim 1,5 miljoen kinderen in Ontario (Canada) die à terme zijn geboren in het ziekenhuis. Ze waren geïnteresseerd in hun prenatale blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen, waaronder fijnstofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer, stikstofdioxide en ozon. Deze blootstelling werd geschat op basis van het postcodegebied van de zwangeren.
Het onderzoek laat zien dat prenatale blootstelling aan kleine fijnstofdeeltjes geassocieerd is met cerebrale parese bij nakomelingen. Bij een toename van 2,7 μg/m³ in de concentratie fijnstof neemt het risico op cerebrale parese bij het kind met 12 procent toe. Er blijkt geen specifieke periode gedurende de zwangerschap te zijn waarin de foetus extra kwetsbaar is voor blootstelling aan fijnstof.
In tegenstelling tot blootstelling aan fijnstof, vinden de onderzoekers geen verband tussen prenatale blootstelling aan stikstofdioxide of ozon en het ontwikkelen van cerebrale parese. Opvallend is dat Canada wereldwijd één van de landen is met de minste luchtvervuiling.
doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.20717
Lees ook
V. Blum
sportarts n.p., Haarlem
Ik vind de theorievorming rond fijnstof en gezondheid erg zwak. Ook in dit onderzoek is de fijnstof blootstelling ingeschat op basis van waar mensen wonen. Niet toevallig wonen mensen met een laag inkomen heel vaak in gebieden waar meer fijnstof word...t gemeten. Dat zelfde gegeven van laag inkomen hangt samen met veel andere bekende risicofactoren. Ik ken geen onderzoek waarin het effect van fijnstof, op zich al een heel vage aanduiding, direct is aangetoond.