Digitalisering moet ouderenzorg toegankelijk houden
7 reactiesOuderen die zorg nodig hebben, moeten in de toekomst waar mogelijk digitaal en op afstand worden geholpen. Op die manier wordt de ouderenzorg minder arbeidsintensief en minder duur, schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer.
Waar de wijkverpleegkundige nu nog aan huis komt, wordt in de plannen van de minister straks beeldbellen het uitgangspunt. Een slimme robot kan mensen eraan herinneren dat zij op tijd hun medicijnen innemen, en sensoren waarschuwen de verpleegkundige als iemand is gevallen.
Deze andere manier van werken is volgens Helder hard nodig om te zorgen dat de ouderenzorg voor iedereen toegankelijk blijft. Het aantal mensen dat er een beroep op doet neemt de komende jaren door de vergrijzing snel toe en er komen niet in hetzelfde tempo nieuwe medewerkers bij. Om deze omslag mogelijk te maken, trekt het kabinet 770 miljoen euro uit.
Lees ook
H.J.W. Bastiaans
specialist ouderen geneeskunde, Purmerend
Hoe is dit echt nog mogelijk.
Waar haalt men deze ideeen toch vandaan
Voorbeeld
Zorg robot zegt;
Mw. X U moet gewassen worden.
Pak de washand en maak deze nat.
Voeg vervolgens zeep toe.
Breng de washand tussen de beide billen.
En strijk ...van voor naar achter.
spoel de washand uit
Herhaal bovenstaande tot de washand geheel schoon blijft.
Mevrouw X is nog bezig haar bril te zoeken. Zodat zij in ieder geval de washand kan onderscheiden van de rest van de kleding. En is blij dat zij al staande. Niet door een val haar volgende heup breekt.
Gelukkig zit er wel een knopje op de vriendelijke robot.
Ze heeft geleerd, deze knop in te drukken. Zodat de robot de opdrachten nog een keer herhaald
Hierboven beschrijf ik natuurlijk een uitdaging zoals dat tegenwoordig heet.
Wat eigenlijk betekend "zoek het zelf maar uit".
Maar ik vrees voor de werkelijkheid
Net zoals de werkelijkheid dat ouderen vooral thuis moeten blijven wonen. Want daar worden ze echt veel gelukkiger van. Dan van bijvoorbeeld wonen in een verzorgingshuis. Er is namelijk vrijwel geen sociale verbinding in een straat, de kinderen moeten hard werken om de huur/hypotheek te betalen, mantelzorger zijn is ook een uitdaging en allerlei voorzieningen zijn inmiddels al weg bezuinigd.
Ik blijf mij afvragen!
Waarom nemen ze niet gewoon alleen nog maar boekhouders aan in de regering.
Onder de streep moet namelijk altijd een zwart geschreven resultaat te zien zijn.
En op zich is dat ( misschien) niet erg. Maar zeg het dan ook gewoon.
En vertel niet dat je bezig bent met zorg te leveren.
Misschien heeft iemand in Den haag echt lef. En gaat de uitdaging aan.
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Heb jij al eens een steunkous aangetrokken via een beeldscherm? Of een wond verzorgd? De Minister schijnt een programma te hebben waarin we die handelingen tegenwoordig digitaal kunnen doen.
G.R.I. Slock
huisarts, sluis
Niemand wil nog in de ouderenzorg werken dus het geld gaat op aan niet werkende ICT prullaria. Zoals de apotheekrobot op onze huisartsenpost die de helft van de tijd niet werkt. Wat een waanzin, dit geld zou beter gebruikt worden om het personeel ...een meer dan verdiende loonopslag te geven.
B.J. Kole
Huisarts, Utrecht
De enige echte oplossing is, het mislukte onzalige politieke project van de sluiting van verzorgings en bejaardenhuizen terug te draaien
Veel minder eenzaamheid, centralisatie van thuiszorg/ouderenzorg en gedeeltelijke oplossing van de woningnood. W...in-Win.
Huisarts, Streefkerk
Amen.
Huisarts, Streefkerk
Bart Bruijn,
Oh nee hè??? Het panacé met stekkertjes moet de bestuursleken weer uit de brand helpen en ons uit de door andere bestuursleken veroorzaakt moeras.
Gouden bergen worden beloofd, gouden bergen worden betaald en verroest blik wordt g...eleverd. Maar dan is de bestuursleek alweer doorgestroomd naar het volgende plekje, om dáár ellende te veroorzaken.
Mijn God, wie helpt ons uit deze puinhoop?
W.W. van Breenen
huisarts
Misschien is het een betere optie om het management te digitaliseren.