Digitale interventies verbeteren chronische zorg voor hartfalen
Plaats een reactieDigitale interventies kunnen bijdragen aan het optimaliseren van de behandeling voor hartfalen met een gereduceerde ejectiefractie (HFrEF). Dat toont onderzoek van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum aan met een publicatie in Nature Medicine door onderzoeker Jelle Man e.a.
De studie betrof een randomized controlled trial uitgevoerd tussen september 2022 en maart 2024 met 150 geïncludeerde patiënten. Daarbij werd reguliere chronische zorg voor patiënten met HFrEF vergeleken met een patiëntengroep die digitale interventies kreeg gedurende een twaalfweekse follow-up. Patiënten konden met hun behandelaar informatie delen over medicijngebruik, thuismetingen van vitale functies en vragenlijsten. Daarnaast hadden patiënten toegang tot een e-learning en kregen behandelaars aanbevelingen op basis van de meest recente richtlijnen. Ook de consulten vonden digitaal plaats.
Tijdsinvestering
Optimale behandeling werd bereikt bij 28 procent in de interventiegroep tegenover 7 procent in de controlegroep. Daarnaast bereikten zij de optimale behandeling sneller. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de patiënten geen toegenomen zorgbelasting of tijdsinvestering ervaarden. Er werden geen verschillen gevonden in de kwaliteit van leven of de tevredenheid over de behandeling. Ook was er geen toename in het aantal complicaties. Er was dus een toename in de kwaliteit van de zorg, zonder dat patiënten hier nadelen van ervaarden.
Deze uitkomst kan volgens de onderzoekers bijdragen aan verbeterde zorg voor patiënten met HFrEF, zonder het zorgsysteem dermate te belasten zoals bij fysieke ondersteuning het geval zou zijn. De digitale vaardigheden van de patiënt vormden geen selectiecriterium in deze studie. De betrokkenheid van familie bleek in de praktijk voldoende om de digitale interventies goed te kunnen uitvoeren.
Digital consults in heart failure care: a randomized controlled trial
Lees ook- Er zijn nog geen reacties