Democratische landen hebben meer dokters
Plaats een reactieHet aantal artsen per 10 duizend inwoners is over het algemeen hoger in democratische, niet-corrupte staten, dan in landen waar het bestuur een ander karakter heeft. Dat althans kun je concluderen uit een studie die twee Canadese onderzoekers, Amrit Kirpalani en Eray Yilmaz, hebben gepubliceerd in PLOS Global Public Health.
Om tot die slotsom te geraken deden ze een crosssectioneel onderzoek met data uit 134 landen, over de periode 2020-2022. Ze gingen daarin na wat het verband was tussen de artsendichtheid en twee indices voor het democratisch gehalte en corruptie, waarbij ze corrigeerden voor de binnenlandse gezondheidszorguitgaven.
Toch is hun bevinding niet eenduidig, geven ze ruiterlijk toe. De relatie tussen het soort staatsbestuur en de artsendichtheid is complex; mogelijk is er zelfs sprake van omgekeerde causaliteit, suggereren ze, waarbij sterkere gezondheidszorgsystemen het vertrouwen in het landsbestuur juist vergroten ongeacht of er sprake is van democratie of corruptie. Ook kunnen factoren zoals de economische ontwikkeling, politieke stabiliteit en de efficiëntie van het gezondheidszorgstelsel een rol van betekenis spelen. Je zou dus kunnen zeggen dat democratieën (rekening houdend met de hoogte van hun zorgbudgetten) weliswaar veel dokters hebben, maar dat niet alle landen met veel dokters perse een democratie zijn.
Kirpalani en Yilmaz menen niettemin dat hun bevindingen het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderstrepen dat goed – lees: democratisch, transparant – bestuur een voorwaarde is voor het ontwikkelen en in stand houden van een robuust personeelsbestand in de gezondheidszorg.
https://doi.org/10.1371/journal.pgph.0003656
Lees ook- Er zijn nog geen reacties