Contactverbod voor verwarde vrouw die NVOG stalkt
2 reactiesDe rechtbank Rotterdam heeft onlangs een contactverbod opgelegd aan een vrouw die de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) stalkt. De verward lijkende vrouw is inmiddels een hongerstakingsactie tegenover het Utrechtse kantoorgebouw Domus Medica begonnen.
Uit een uitspraak van de voorzieningenrechter blijkt dat de vrouw sinds mei ‘tal van berichten’ naar de NVOG stuurde, zowel rechtstreeks als via de NVOG-website. De rechter noemt de berichten en publicaties ‘vreemd, deels beledigend, lasterlijk en bedreigend’. Ook bewerkte de vrouw de Wikipedia-pagina van de NVOG. Voor de wetenschappelijke vereniging was dit aanleiding om via de rechter een contact- en spreek-/publicatieverbod aan te vragen.
Stalking
De Rotterdamse voorzieningenrechter vindt zo’n verbod gerechtvaardigd. Volgens de rechter is er sprake van stalking van de NVOG-directeur en de vereniging, en tast de vrouw hun eer en goede naam aan in berichten en publicaties. De rechter heeft de vrouw een totaalverbod opgelegd: zij mag gedurende twee jaar in geen enkele vorm of wijze direct of indirect in contact treden met de NVOG en medewerkers, of met de directeur en diens gezinsleden. Ook mag zij zich gedurende die periode niet op social media of websites uiten over hen. De rechter legde daarnaast een dwangsom op, waarbij de rechter koos voor een laag bedrag omdat het lijkt te gaan om iemand met psychische problemen.
Hongerstaking
De vrouw kondigde enkele weken geleden op LinkedIn aan dat zij vanaf 29 september gedurende negen maanden een hongerstaking bij de Domus Medica zou houden. Op haar LinkedIn-account zegt zij te protesteren tegen ‘opgelegde financiële waanzin’ en rept onder andere over ‘oorlog tegen de Nederlandse obstetrie’. In dat account geeft zij aan dat zij van 2012 tot 2017 geneeskunde studeerde. In het BIG-register is geen melding te vinden van een arts met haar naam. De Utrechtse politie laat weten ‘in contact met betrokkenen’ de situatie rond de stakingsactie in de gaten te houden.
Lees ook
J.M.C. van Dam
Psychiater, Amsterdam
De rechter had in de strafzaak een Zorgmachtiging 2.3 kunnen laten onderzoeken.
Misschien is dat gebeurd, dat vertelt het verhaal niet, maar dat is een goede manier om af te buigen van strafrecht naar Zorg en eventueel zelfs Verplichte Zorg als opn...ame en medicatie.
Anne-Marie van Dam
J.B.E. Hulshof
GGZ-arts, Wolfheze
De psychiatrie inschakelen voor een beoordeling? Iedereen, en zeker een voorzitter van zoiets als de NVOG, kan aan de burgemeester van (in dit geval) Utrecht vragen een onderzoek te laten instellen door de GD van de verantwoordelijke GGZ-regio naar h...et psychisch functioneren van deze vrouw, als er gerede vermoedens bestaat dat er een psychische stoornis is die gevaar of ernstige hinder oplevert. Maar inventariseer dan allereerst zo volledig mogelijk wat er allemaal tot nu toe is voorgevallen.