‘Blijf zorgverleners die in contact komen met jonge baby’s tegen kinkhoest vaccineren’
Plaats een reactieOndanks het bestaan van de maternale kinkhoestvaccinatie, blijft het advies dat zorgverleners die met kinderen jonger dan zes maanden oud werken, elke vijf jaar een kinkhoestvaccinatie krijgen. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad (GR) aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In 2017 adviseerde de GR werkgevers voor het eerst om onder meer mensen werkzaam op de afdelingen Neonatologie, Kindergeneeskunde en de Spoedeisende Hulpen, consultatiebureaus, kinderopvang en kraamzorg een vaccinatie aan te bieden tegen kinkhoest. De invoering van de maternale vaccinatie vijf jaar geleden had dit advies kunnen veranderen, als was gebleken dat pasgeborenen daarmee voldoende beschermd waren. Maar in het recent gepubliceerde advies concludeert de GR dat dit niet het geval is. De vaccinatie is niet zozeer gewenst voor de gezondheid van de werknemer zelf, maar vooral om de jonge kinderen te beschermen, aldus de raad. De vaccinatiegraad onder moeders blijkt met een gemiddelde schatting van 70 procent niet hoog genoeg te zijn. Bovendien heeft een deel van de pasgeborenen onvoldoende antistoffen, ook als de moeder zich wel heeft laten vaccineren. Dat kan onder meer komen doordat de pasgeborene prematuur geboren wordt, of door een immuunstoornis bij de moeder. Al met al schat de Gezondheidsraad in dat zo’n 63 procent van de pasgeborenen beschermd is tegen kinkhoest.
Vaccinatiegraad werknemers
Het aanbieden van de vaccinatie tegen kinkhoest aan werknemers is de verantwoordelijkheid van de werkgever, schrijft de GR. In hoeverre werkgevers van bijvoorbeeld ziekenhuizen en jeugdgezondheidsorganisaties daadwerkelijk een kinkhoestvaccinatie aanbieden aan hun werknemers is volgens de GR niet duidelijk. En ook niet in hoeverre werknemers zich laten vaccineren. Een woordvoerder van de GR zegt hierover: ‘De werkgever mag de vaccinatiestatus per werknemer op geen enkele manier vastleggen, omdat dit volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bijzondere persoonsgegevens zijn.’
Lees ook- Er zijn nog geen reacties