Agema: ‘Onverzekerden aan zorgverzekering helpen’
2 reactiesZorgminister Fleur Agema zegt te werken aan een plan om onverzekerde arbeidsmigranten aan een zorgverzekering te helpen. De PVV-minister kon rekenen op felle kritiek vanuit de Tweede Kamer op haar voornemen om te bezuinigen op de huidige subsidieregeling voor deze groep.
Bij het vragenuur in de Tweede Kamer verweet D66-Kamerlid Wieke Paulusma de minister deze week dat zij ‘haar eigen verantwoordelijkheid op het bordje van dokters en verpleegkundigen legt’. Ze verwees hiermee naar de kritiek die er is op Agema’s wens dat artsen bij deze patiënten moeten afwegen of er sprake is van acute zorg, die zij dan van de minister mogen verlenen, of van planbare zorg waarvoor artsen de patiënt dan naar het land van herkomst moeten verwijzen.
Beschamend
Agema verweerde zich door te zeggen dat ze niet op de artsenstoel wil zitten, maar het ‘onderscheid tussen spoedzorg en vervolg overlaat aan het veld’ en er ‘alle vertrouwen in heeft dat de medische beroepsgroep dat onderscheid gaat maken langs de lijnen van de richtlijnen’. Paulusma noemde dat een ‘beschamend rookgordijn’. ‘Bij een ziekte geldt: hoe langer je wacht, hoe erger het wordt. Als zorg wordt uitgesteld, zullen de zorgkosten uiteindelijk verder stijgen. Ziet de minister niet dat dit uiteindelijk alleen maar meer geld gaat kosten?
Agema reageerde verder op de kritiek door te zeggen ‘dat er in het veld wat overtuigingen in omloop zijn die niet echt stroken met de plannen die ik heb gepresenteerd of de voornemens die ik heb’. Volgens de VWS-minister heeft zij zelf ‘van zijn lang zal ze leven niet’ mensen zorg ontzegd, maar doen sommige zorgaanbieders dat wel. Die suggestie noemde Paulusma ‘een lelijke sneer naar het zorgveld, dat heel terecht aangeeft: dit kan de minister niet van ons vragen’.
Zorgprobleem
Agema zei te komen met een ‘nieuwe, betere regeling die de zorg juist toegankelijker maakt’, ter vervanging van de per 2027 aflopende Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg onverzekerden (SOV). ‘Ik wil een wettelijke regeling. Ik wil het voor deze mensen goed regelen, ze leiden naar een echte zorgverzekering.’ PVV-Kamerlid René Claassen vroeg zich af ‘welk zorgprobleem, welk daadwerkelijk fysiek ziekteprobleem bij de mensen, we met het plan van de minister oplossen, behalve het feit dat mensen wel of geen verzekering hebben.’
Ook vanuit NSC, het CDA, de SP en GroenLinks-PvdA klonk kritiek. ‘Veel zorgvragen blijken pas na beoordeling van een patiënt al dan niet acuut te zijn. Hoe denkt de minister te voorkomen dat dit beleid leidt tot een overbelasting van de spoedzorg, doordat onverzekerde hulpvragers daar terechtkomen, omdat ze elders geen hulp kunnen krijgen?’, wierp NSC-Kamerlid Agnes Joseph op.
Lees ook
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
De kwestie is, wie gaat het betalen? Als artsen zijn we eigenlijk gehouden aan de verplichting iedereen te behandelen die zich als een lijdende mens bij ons meldt. Het lijkt me wel netjes dat we dat vanuit het collectief betalen. De zorgverzekeraars... zouden een fonds op kunnen richten waaruit deze kosten dan betaald kunnen worden, al dan niet aangevuld met geld vanuit de belastingen. Misschien nog even een herinnering aan de zeven kardinale deugden, m.n. Caritas, de Naastenliefde. Het mag toch niet zo zijn in een "beschaafd land" dat we zieken laten creperen.
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Interessante terug trekkende beweging (?) van minster Agema. Maar eerst zien dan geloven. Dus dit zegt mij vooralsnog niets. Nada nul. Want: waarom zij eerst iets totaal anders ? En dat was geen verspreking ! Kijk naar de Zembla uitzending bij minuu...t 35 en nog wat
De kern is: Agema voert een politiek discussie over de vraag of mensen wel/niet geoorloofd hier in Nederland zijn - wat mij betreft een legitieme discussie - maar ze doet dat over de hoofden van mensen die zorg op dat moment nodig hebben. Heel goed in beeld gebracht in de Zembla uitzending.
Haar visie : de arts/de zorg moet de triage hierin doen.
Nou, ik dacht het niet. No go area
Ontkoppel de politieke issues met de uitvoering van de zorg. Zo simpel is dat. . Dat is ook de kern van de eed van Hippocrates voor artsen. Die politieke discussie moet je dus op andere plaats en op ander tijdstip voeren. Niet op de SEH van een ziekenhuis of in de spreekkamer van de huisarts.
Zo niet, dan zijn we het spoor snel kwijt. Want dan kan ik zo nog een paar leuke onderwerpjes bedenken, waarin de politiek haar eigen verantwoordelijkheid zou willen afschuiven op professionals.
Terug naar de realiteit van alledag. Zorgverleners bv ziekenhuizen dumpen onverzekerden as soon as possible. Net als in de USA . Willen we dat in Nederland ? Daar is de eerste vraag : bent u wel/niet verzekerd ipv wat is er aan de hand, wat zijn de klachten en hoe gaat het met U ?
Ook dit dilemma werd mooi in beeld gebracht in de Zembla uitzending aan de hand van het Ikazia ziekenhuis.
Dus kijk naar die uitzending en stel jezelf de vraag ......
Zembla - over onverzekerden
https://npo.nl/start/serie/zembla/seizoen-24/zembla_111/afspelen