Radiotherapie-oncologie: het beste uit twee werelden
Plaats een reactieRadiotherapie-oncologie is een veelzijdig specialisme waar technische innovaties en intensief patiëntencontact hand in hand gaan. Aios Marloes Duijm (33) geeft in Arts in Spe een openhartig inkijkje in haar ervaringen in dit boeiende vakgebied. ‘Het is vooral mooi dat je zo betekenisvol kunt zijn voor je patiënten.’
Luisteren en maatwerk
Radiotherapie-oncologie staat bekend om het frequente patiëntencontact. Marloes neemt ruim de tijd voor de eerste gesprekken, waarin ze naast de klachten ook ingaat op de thuissituatie of persoonlijke situatie van de patiënt. Vervolgens werkt ze samen met laboranten en fysici aan een geoptimaliseerd bestralingsplan op maat. ‘Hoewel de fysica het meeste rekenwerk doet, is feeling met de techniek belangrijk’ , aldus Marloes in het volledige interview.
Veelzijdigheid en ontwikkelingen
In de radiotherapie-oncologie krijg je dagelijks te maken met verschillende soorten tumoren, behandelingen en complicaties. ‘In ons vak is er continue variatie – geen tumor of behandeling is hetzelfde’, vertelt Marloes. Bovendien gaan er volgens haar voortdurend nieuwe ontwikkelingen door, zoals MRI-geleide bestraling.
Communicatief talent vereist
Vanwege het multidisciplinaire karakter en de soms moeilijke gesprekken met patiënten, zijn goede communicatieve vaardigheden cruciaal. ‘Soms moet je slecht nieuws brengen of iemand begeleiden in de palliatieve fase’, vertelt Marloes.
Betekenisvol en boeiend
Hoewel het vak pittige kanten kent, hecht Marloes vooral waarde aan de betekenisvolle bijdrage die radiotherapie-oncologen kunnen leveren. ‘Zelfs in de terminale fase kun je pijnklachten wegnemen of een luisterend oor bieden. Dat vind ik echt mooi aan ons werk’, aldus Marloes.
- Er zijn nog geen reacties