Ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson, een progressieve neurodegeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel, heeft een incidentie van 0,2 tot 0,3 per 1000 patiënten per jaar. Door de vergrijzing zal de prevalentie stijgen. De Brit James Parkinson beschreef in 1817 de symptomen van de ziekte. Een halve eeuw later vernoemde de Franse neuroloog Charcot de ziekte naar Parkinson.
-
Heer Bommel en de reprintertherapie tegen alzheimer en parkinson
‘Praw,’ sprak Professor Zbygniew Prlwytzkofsky, ‘das ist ja gansch onwetenschappelijk. Der Sickbock is een Quack. Als een worstenhans heeft hij der wetenschap misgehandeld. Ziet hier de schrijfsels over zijner reprinter therapiemodus. Der wáánzin!’ En de professor citeerde het schrijfsel zoals het gepubliceerd was op een site van twee behandelaars die de methode Sickbock volgden.
-
Kans op dementie bij parkinson mogelijk minder hoog
Dat ongeveer 80 procent van de patiënten met de ziekte van Parkinson binnen vijftien tot twintig jaar na de diagnose te maken krijgt met dementie is een mogelijk te hoge schatting. Julia Gallagher e.a. rapporteren in Neurology lagere cijfers.
-
‘Ik voelde me nog dezelfde ambitieuze gynaecoloog, maar je wordt gezien als risico’
Annelien Oosterbaan was bijna gynaecoloog toen parkinson bij haar werd vastgesteld. Haar vader – gepensioneerd gynaecoloog – lijdt ook aan de ziekte. Nu zet ze zich als arts, onderzoeker en sporter in voor lotgenoten.
-
Verbeterde kwaliteit van leven na diepe hersenstimulatie parkinson
Diepe hersenstimulatie (DBS) van de subthalamische kern verbetert de kwaliteit van leven, en vermindert niet-motorische en motorische symptomen bij patiënten met de ziekte van Parkinson in een gevorderd stadium.
-
Biomedisch onderzoek met grote impact in 2023 en 2024
Behandeling van obesitas met de GLP-1-agonist semaglutide, oorspronkelijk alweer bijna twintig jaar geleden ontwikkeld om diabetes te behandelen, is volgens Science de wetenschappelijke doorbraak van het jaar. Medisch Contact schreef er uitgebreid over.
-
Hé Mister Parkinson
In de monoloog Hé Mister Parkinson volgen we Lodewijk van Haaften, parkinsonpatiënt. Hij heeft zijn drukke baan moeten opgeven en is afhankelijk van de zorg van naasten. Gemakkelijk is dat niet; hij worstelt met de symptomen van de ziekte, is bang voor wat er komen gaat en komt aldus in een emotionele rollercoaster.
-
Eiwit in liquor spoort ziekte van Parkinson op
Een eiwit in de liquor kan mensen met de ziekte van Parkinson opsporen, óók wanneer zij nog in een voorstadium verkeren. Dit schrijven Andrew Siderowf e.a. in de Lancet Neurology.
-
Minder parkinsoncomplicaties bij gespecialiseerde paramedische zorg
Patiënten met de ziekte van Parkinson die gespecialiseerde paramedische zorg kregen, hadden minder complicaties dan degenen die reguliere paramedische zorg ontvingen. Dat schrijven Amir Talebi (Radboudumc) e.a. in Movements Disorders.
-
Elena weet
Elena, een vrouw met de ziekte van Parkinson, heeft zich voorgenomen naar Buenos Aires te gaan en dat vereist een zorgvuldige planning met betrekking tot het innemen van haar pillen. Zonder de pillen kan ze niet opstaan en nauwelijks lopen. Haar blik is als ze staat permanent naar de grond gericht. Haar tijd is parkinsontijd.
-
Als de financiering duidelijk en voorspelbaar is, volgen innovaties vanzelf
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil de zorgfinanciering over een andere boeg gooien om innovatie te stimuleren. Dat is omslachtig, vinden de auteurs. Creëer inzicht in het verschuiven van behandelingen en zekerheid over verantwoordelijkheid en financiën, dan komt innovatie vanzelf.