Werk en inkomen
Het norminkomen van de huisarts, de relatie tussen bestuur en medische staf; in dit dossier vindt u het laatste nieuws omtrent werk en inkomen. Ook vindt u hier de laatste stand van zaken op de arbeidsmarkt: de arbeidsmarktmonitor.
-
Verdwijnen zelfstandigencontract heeft gevolgen voor zorg-zzp’ers
De Belastingdienst gaat strenger toezichthouden op schijnzelfstandigheid. Dat heeft gevolgen voor zorg-zzp’ers. Per 1 januari worden modelovereenkomsten uitgefaseerd, maar nu al neemt de Belastingdienst geen aanvragen hiervoor meer in behandeling.
-
Elke keer weer alsof het de eerste keer is
Zondagavond zag ik het interview met Pierre Bokma in Zomergasten en het intrigeerde me. Pierre werd geïnterviewd door Hanneke Groenteman. ‘Ze zeggen altijd dat jij zo weinig ego hebt op het toneel’, zei Hanneke. ‘Ja maar dat is niet iets waar je medailles voor moet krijgen’, antwoordde hij, ‘dat is de essentie!’
-
Ophef over ‘euthanasiestop’ in Zeeland
Een oproep van GGD Zeeland om in juli en augustus geen euthanasie te plannen vanwege een tekort aan beschikbare forensisch artsen die de lijkschouw kunnen uitvoeren, heeft geleid tot ophef onder huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde.
-
Zomerse mijmeringen …
Het is volop zomer. Dat is merkbaar in Nederland. Omdat veel mensen op vakantie zijn, is het rustig op de weg en in het openbaar vervoer. Ook in mijn eigen woonwijk is het opvallend stil op straat. Alsof we met z’n allen even op de pauzestand staan.
-
Zuid-Koreaanse jonge dokters keren niet terug naar ziekenhuizen
Vijf maanden na dato is er nog altijd geen uitweg gevonden voor de artsenprotesten in Zuid-Korea. Wat in februari begon als een protest tegen plannen van de Zuid-Koreaanse overheid om meer artsen op te leiden, is uitgelopen op het langdurig wegblijven van duizenden jonge artsen.
-
Lager inkomen? Dan minder vaak behandeling voor kanker
Patiënten met lagere inkomens ondergaan minder vaak een behandeling voor kanker dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt uit een studie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
-
‘Spoedpraktijk’ moet werkdruk Enschedese huisartsen verlichten
Enschedese huisartsen hoeven minder zorg te verlenen aan patiënten die zelf geen huisarts hebben. Deze patiënten kunnen bij spoedzorgvragen sinds vorige week terecht bij een ‘huisartsenspoedpraktijk’ waar een poule van huisartsen aan verbonden is.
-
Anesthesioloog klaagt collega aan vanwege coronabesmetting
Een anesthesioloog eist een schadevergoeding en smartengeld van een collega-anesthesioloog, omdat ze denkt dat hij haar in december 2020 heeft besmet met het coronavirus. Ze verwijt haar inmiddels oud-collega van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch dat hij zich niet heeft gehouden aan de op dat moment geldende veiligheidsmaatregelen en bleef doorwerken, terwijl hij flinke verkoudheidsklachten had.
-
De mooiste tijd van je leven
En… wat doe jij? vraagt mijn nieuwe overbuurman. Ik? Uh? Ik ben gepensioneerd, dus ik doe officieel niets meer. Ik slijt mijn dagen als hoofd facilitaire dienst en chef keuken op nummer 40 – is mijn standaardgrap er meteen achteraan.
-
Basisartsen wachten nóg langer op specialisatie
Basisartsen wachten 3,7 jaar voordat ze in opleiding gaan. Daarmee is de periode voordat ze aan de vervolgopleiding beginnen, gestegen ten opzichte van de vorige peiling (3,5 jaar in 2022). In 2009 was het nog 2,3 jaar. Er zijn meerdere oorzaken voor de aanwas van dit ‘stuwmeer’. Zo gebruikt een deel van twijfelende jonge artsen de aniosperiode om een ‘betere keuze’ te kunnen maken voor het ‘meest aantrekkelijke werkveld’.