Vaccinatie
Wel of niet vaccineren, het is een onderwerp waar veel discussie over is in de samenleving, de politiek en de gezondheidszorg. Wat is de rol van de overheid en wat zijn de risico's van wel of niet vaccineren?
nieuws
Artikelen
-
Coronavaccins, bijwerkingen en veiligheid
Bijwerkingencentrum Lareb ontving meer dan 220 duizend meldingen over bijwerkingen na een coronavaccinatie. Wat leveren registratie, analyse en duiding hiervan op? Een verslag van binnenuit.
-
‘Europa moet gezamenlijk optrekken tegen covid’
Arts-microbioloog Alex Friedrich verruilde het UMCG voor het Universitätsklinikum Münster, net over de grens in Noordrijn-Westfalen. Ook daar kampt de zorg met oplopende coronacijfers. ‘Eigenlijk moet je nu al het volledige zorgpersoneel hebben gevaccineerd met de boosterprik.’
-
Heroverweeg de doelen van het vaccineren
De inzet van de coronavaccinaties is het onderdrukken van virustransmissie. Maar daarvoor zullen we moeten doorgaan met vaccineren in een derde en mogelijk nog veel meer rondes. Is dat wel verstandig?
-
Covidvaccinatieplicht in zorg: morele noodzaak of grens voorbij?
De meeste artsen staan positief tegenover een verplichte coronavaccinatie voor zorgmedewerkers. Dat beeld komt naar voren uit een poll van Medisch Contact. De KNMG is juist tegen een vaccinatieplicht voor artsen.
-
Gezonde tieners vaccineren: goed idee?
Moeten we in Nederland gezonde tieners van 12 tot en met 17 jaar wel of niet vaccineren tegen covid-19? Wat vinden jeugdartsen en kinderartsen?
Opinie
-
RNA-vaccin: wat eng!
‘O nee, ik laat me niet vaccineren met dat experimentele RNA-vaccin, dat kan je zo muteren want het is een gentherapie. Ik vind dat eng!’ Ik begrijp dat je dat denkt, zei ik toen, maar het is wat ingewikkelder.
-
Keurige korte lontjes
Er stond een lange rij op de stoep bij de huisarts, een rij die doorliep tot voorbij de hoek van de straat. Ik was blij dat ik mijn vaccinatie gewoon op het werk had kunnen krijgen.
-
Vaccinweigeraars, alweer?
Inmiddels kunnen we de vaccinweigeraars in drie groepen verdelen: de orthodoxe christenen, de complotdenkers en de zogenaamde principiëlen. Die laatste groep kwam dit weekend bij Nieuwsuur aan het woord, en wat het meest opviel waren de vragen die niet werden gesteld, en het klakkeloos gebruiken van het woord principe.
-
100 procent garantie
Ik geef het u op een briefje dat we mensen kunnen helpen. Zelfs 100 procent garantie dat we levens zullen redden. Levens van vele zorgverleners en burgers in Afrikaanse landen. Hoe?
-
Hugo te vlug af zijn
Die zit! Dat denk ik als ik de prik in mijn linkerbovenarm voel. Die pakken ze mij niet meer af. Eén-nul voor mij. Een heerlijk gevoel in deze onzekere tijd. Je kunt immers nergens van op aan met een man als Hugo de Jonge op Volksgezondheid.