Sport en geneeskunde
Nieuws en opinie
-
Het doel voor ogen
Tijdens het afgelopen EK heb ik mijn totale desinteresse voor voetbal ingeruild voor een ongekend fanatisme. Terwijl ik met hartslag 110 op het puntje van mijn stoel zat, spatte de strijdlust van sommige spelers van het scherm. Na de wedstrijd tegen Oostenrijk werd speler na speler digitaal afgemaakt. Als je daarna met frisse moed alles kunt geven voor de titel, vind ik dat knap.
-
Zijlijnfanatisme
Als je vriend groot voetbalfanaat is, wil het nog weleens voorkomen dat je op je zaterdagmiddag vanaf de zijlijn een willekeurige club staat aan te moedigen. Anything for love zullen we maar zeggen. Zo stond ik een aantal weken geleden opeens in de Kuip een oefenwedstrijd te aanschouwen. Mijn enigszins beperkte aandachtsspanne voor het spel maakte dat ik op mijn dooie gemak alle supporterstaferelen kon observeren.
-
Roeiers dubbelvier met geneeskundestudent Metsemakers pakken eerste Nederlandse goud
De roeiers van de dubbelvier (mannen) hebben woensdag goud gewonnen op de Olympische Spelen in Parijs. Het team met geneeskundestudent Koen Metsemakers prolongeerde daarmee zijn olympische titel.
-
'Ik wilde er nog één keer een zwieper aan geven'
Toproeier Koen Metsemakers is zijinstromer geneeskunde nadat hij zijn tandartsdiploma haalde. Ooit hoopt hij kaakchirurg te worden. Bij de Olympische Spelen in Parijs won hij opnieuw goud in de dubbelvier. Voorafgaand aan de Spelen sprak Arts in Spe met hem.
-
Geneeskundestudent Kyra Lamberink ‘vol gas’ bij baanwielrennen OS
Als starter in de teamsprint zal geneeskundestudent en baanwielrenner Kyra Lamberink vanuit de startmachine ‘vol gas’ gaan. Lamberink (28) treedt maandag 5 augustus aan in de tweede week van de Olympische Spelen in Parijs.
-
‘Uiteindelijk zijn we, evolutionair gezien, liever lui dan moe’
Maria Hopman onderzoekt hoe bewegen en inactiviteit gezondheid en ziekte beïnvloeden, én hoe we een gezonde leefomgeving inrichten. Hierbij grijpt ze naar onconventionele middelen, zoals de Scheur je gezond-scheurkalender. De couchpotato móét van de bank komen.
-
‘Vaar bij gendervragen in de (top)sport niet alleen op testosteronwaarden’
De testosteronwaarde bepaalt in de topsport meestal of transgender vrouwen, personen met een intersekseconditie of met polycysteusovariumsyndroom (PCOS) – die soms ook verhoogde testosteronwaarden hebben of hebben gehad – het in de competitie mogen opnemen tegen cisvrouwen en binnen welke groep de sporter dus valt.
-
Artsen in het zweet voor hun patiënt
Wie kent niet de beklimming van de ‘Alpe d’ HuZes’ of de 500 kilometer lange estafetteloop Roparun, allebei voor een goed doel? Ook artsen zamelen geld in voor hun eigen patiëntengroep, door aan een sportief evenement mee te doen of door er zelf een te organiseren. Of ze zetten voor hun patiënten een sportevenement op. Een paar initiatieven op een rij.
-
Coschappen én vechtsporten
Laatstejaars geneeskunde Jamey Blaauboer combineert haar coschappen met een keiharde sport: mixed martial arts. Afgelopen zomer won ze haar eerste MMA-wedstrijd tegen een professioneel kickbokser. ‘Het is een heel pure sport.’
-
Discussie over de keepershelm terug op het veld
De discussie over het dragen van een helm voor de goalie is opnieuw actueel na de harde botsing van RKC-doelman Etienne Vaessen met spits Brian Brobbey (Ajax) tijdens een voetbalwedstrijd vorige week.