Somatoforme klachten en stoornissen
Somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten (SOLK) staan steeds meer in de belangstelling. Ze worden beter herkend in de praktijk en beschreven in de literatuur en richtlijnen. Tot 40 procent van de consulten bij de huisarts gaat over deze klachten. Langdurige, ernstige SOLK komen minder vaak voor en kennen een prevalentie van 2,5 procent.
-
Symptoomdiagnose geeft schijnzekerheid
Een beschrijvende diagnose zoals ‘chronische vermoeidheid’ is niet de oplossing voor patiënten die kampen met klachten waarvan de oorsprong onduidelijk is, stelt revalidatiearts Marion Geboers. Ga liever het gesprek aan met de patiënt en wees eerlijk.
-
Gezondheidsraad: ‘Neem fibromyalgie serieus’
Fibromyalgie is een belangrijk gezondheidsprobleem dat erkenning verdient. Tot die slotsom komt de Gezondheidsraad in een advies.
-
Hoe huisartsen meer grip krijgen op onverklaarde klachten
Huisartsen zouden geholpen zijn bij een model dat kan voorspellen wie van hun patiënten last krijgt van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Circa 10 procent van de patiëntenpopulatie houdt klachten die blijvend zijn. Groot obstakel bij het opstellen van een dergelijk voorspellend model is de niet-consistentie in het registreren en coderen van de klachten.
-
‘Lichaam en geest moeten volledig met elkaar overeenstemmen als je zingt’
Myriam Lipovsky is opgegroeid in Den Haag, waar ze de synagoge van de Liberale Joodse Gemeente bezocht: ‘Daar was een chazan (voorzanger, red.), Chaim Storosum, die voor mij een voorbeeld werd.’ Al jaren is ze nu zelf voorzanger; ze zong ook op 4 mei tijdens de dodenherdenking in Utrecht.
-
Een dokter met niet te verklaren klachten
Een huisarts die voorheen betrokken was bij de NHG-Standaard SOLK krijgt zelf te maken met onverklaarde klachten. Dat verschaft hem nieuwe inzichten.
-
Zonde van de tijd!
Kan integratieve geneeskunde de kwaliteit van leven van SOLK-patiënten verbeteren? Dat kan. Aldus de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde recentelijk op LinkedIn. Tja, het kan. Het kan ook niet. Je weet het niet. Dan doe je onderzoek. Maar niet op deze wijze. Want gegevens van 21 patiënten in een hoge hoed gooien en er dan een konijn uit toveren is geen wetenschap.
-
Patiënten praten over SOLK niet anders dan over andere klachten
Mocht u denken dat patiënten met SOLK op een typerende manier over hun klachten spreken, dan helpt recent onderzoek door Inge Stortenbeker e.a. (Radboudumc, Nivel), verschenen in Journal of Psychosomatic Research, u uit de droom.
-
Aanhoudende lichamelijke klachten vaak inconsistent beoordeeld
Artsen hebben er moeite mee om te beoordelen wanneer en in hoeverre patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) na langdurig verzuim weer aan het werk kunnen. De huidige protocollen en richtlijnen bieden hiervoor te weinig handvatten. Dat stelt Kristel Weerdesteijn in haar proefschrift Work-related functioning among long-term sick-listed workers with persistent subjective health complaints.
-
‘Voorkom pijnlijke ervaringen met medici’
Bij sommige patiënten is geen ziekte te vinden die hun lichamelijke klachten verklaart. Artsen denken dat ze die groep weinig te bieden hebben, maar dat is niet zo, zegt hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen. ‘Neem ze serieus, denk mee en benader deze patiënten met dezelfde inzet en empathie als andere patiënten.’
-
Pijn tussen de oren
Soms ben je als dokter je eigen perikel. Zeker als je zelf ziek wordt. En al helemaal als die ziekte zich bevindt op het grensvlak van lichaam en geest – aangenomen dat er überhaupt een tweedeling te maken is tussen lichaam en geest, maar dat is een andere discussie.