Oxycodon
Het toenemend gebruik cq voorschrijven van opiaten zoals oxycodon heeft in de VS, maar ook hier, tot maatschappelijke ontwrichting en gezondheidsproblemen geleid. Denk aan vergiftigingen, verslaving en overdoses. MC-columnist en huisarts Jos van Bemmel zette het vraagstuk in Nederland op de kaart.
-
Opiaten werken niet bij acute nek- en rugpijn
Opiaten zijn bij acute rug- en nekpijn niet beter in pijnbestrijding dan een placebo. Dit blijkt uit een Australische studie van Caitlin Jones e.a. gepubliceerd in The Lancet.
-
Oxycodon relatief vaak voorgeschreven na knie- of heupprothese
Artsen kozen er tussen 2013 en 2018 relatief vaak voor om oxycodon voor te schrijven aan patiënten die een knie- of heupprothese ontvingen. Het aandeel tramadolvoorschrijvingen nam deze periode juist af. Dat schrijven Heather van Brug (LUMC) e.a. in British Journal of Anaesthesia.
-
Richtlijn is motor achter stijging opioïdengebruik
Aanpassingen in de richtlijn ‘Postoperatieve Pijn’ uit 2013 hebben ervoor gezorgd dat het voorschrijven van opioïden in Nederland uit de hand is gelopen. Dat is de conclusie van Ajda Bedene e.a. (onder wie anesthesioloog Albert Dahan en klinisch epidemiologen Willem Lijfering en Frits Rosendaal van het LUMC) in een artikel in Scientific Reports.
-
Oxy, handgeschreven
Sinds de komst van corona is er in de media weinig aandacht voor opioïden. Geen krantenkoppen, geen nieuwsrubrieken. Google toont vooral links naar bekende websites. Opiaten.nl is overigens wel de moeite waard. Veel wetenswaardigheden. U kunt er lezen dat Nederlandse apothekers vorig jaar 6 procent minder sterkwerkende opioïden verstrekt hebben.
-
Huisarts onderscheiden voor strijd tegen oxycodon
Huisarts Jos van Bemmel heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen. Het lintje heeft hij deels te danken aan zijn strijd tegen het toenemend gebruik van oxycodon.
-
Leren ze het dan nooit?
Enkele berichtjes uit een appgroep waar ik deel van uitmaak. De ‘mama’ is een zeer nabije, relatief jonge, progressief dementerende vrouw. Ze is opgenomen in een verpleeghuis en gebruikt psychofarmaca.
-
OxyContin-fabrikant vraagt uitstel betaling aan
Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Purdue Pharma heeft uitstel van betaling aangevraagd om te kunnen reorganiseren. Het bedrijf dat de zware pijnstiller OxyContin op de markt bracht, trof vorige week een schikking van ruim tien miljard dollar met duizenden Amerikaanse steden, tientallen staten, ziekenhuizen en andere partijen.
-
Amerikaanse opiatendistributeurs bieden 10 miljard om te schikken
Drie grote Amerikaanse distributeurs van opiaten zouden 10 miljard dollar willen betalen om te schikken in een zaak die namens 35 staten is aangespannen. Zakenblad Bloomberg meldde dit. De tegenpartij zou in reactie 45 miljard dollar gevraagd hebben.
-
Bruins hoopt op passende aanpak oxycodonverslaving
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) verwacht dat er ‘op niet al te lange termijn’ een passende aanpak is voor oxycodonverslaving. De toename van het aantal oxycodongebruikers in verslavingsklinieken is ‘zeer verontrustend’, zegt Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.
-
Postoperatieve pijnbestrijding moet met minder opiaten
Het verbeteren van postoperatief pijnbeleid kan het aantal gebruikte opiaten doen afnemen. Een multimodale pijnbestrijding met minder focus op opiaten kan dit bewerkstelligen. Dit is de boodschap die naar voren komt uit een serie artikelen die in The Lancet verscheen over dit onderwerp.