Obesitas
De prevalenties van overgewicht en obesitas nemen nog steeds toe, en niet alleen in westerse landen. Hier vindt u artikelen over de preventie en behandeling van en wetenschappelijk onderzoek naar (ernstig) overgewicht.
-
Kinderartsen sturen kabinet brandbrief vanwege overgewicht bij kinderen
Kinderartsen en gezondheidsorganisaties roepen de overheid op om maatregelen te nemen tegen overgewicht en obesitas bij kinderen. Dat deden zij onlangs via een brandbrief aan het kabinet.
-
Foto en naam van bekende internist in nepadvertentie afslankmiddel
Hoogleraar obesitas en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) is slachtoffer van online-identiteitsfraude. Een nepaccount op Facebook met haar foto en naam prijst een commercieel afslankproduct aan.
-
De diepere oorzaak van overgewicht
We eten maar door. En bewegen weinig. We ‘moeten’ wat! Overgewicht is een gezondheidsprobleem en groeit tegen de klippen op. Vorig jaar was al meer dan de helft van alle volwassenen in Nederland overgewichtig. Preventiemaatregelen konden de trend niet ombuigen en nu is bedacht dat de verantwoordelijkheid bij de maatschappij ‘moet’ liggen.
-
De ‘makkelijke weg’
‘Ik voel me zo schuldig. Er zijn mensen die deze medicatie harder nodig hebben dan ik.’ Met een bedroefd gezicht zit je tegenover me. Ongeveer elk (crash)dieet heb je al geprobeerd. Je hebt er cognitieve gedragstherapie voor gevolgd. Bent het alternatieve circuit in gegaan middels acupunctuur. Helaas. Alles zonder gewenst effect. Sterker nog. De kilo’s kwamen er na de laatste zwangerschap alleen maar bij.
-
Minder ademstops bij OSAS met gewichtsverlagend medicijn tirzepatide
Het gemiddelde aantal ademstops per uur bij patiënten met matige tot ernstige OSAS, met en zonder CPAP, nam significant meer af met GLP1-agonist tirzepatide dan placebo. Dat schrijven Atul Malhotra e.a. in the NEJM. Maar hoe klinisch relevant is dat?
-
Ook na vier jaar semaglutide-injecties houdt gewichtsverlies aan
Het gewichtsverlies door semaglutide (Wegovy) is ook na vier jaar medicatiegebruik significant meer dan placebo bij patiënten met overgewicht of obesitas en hart- en vaatziekte. Dat blijkt uit een recente studie van Donna Ryan e.a. in Nature Medicine.
-
Nog meer bewijs voor gevaren bewerkt voedsel
Een review van een serie meta-analyses die The BMJ publiceert laat opnieuw zien hoe ongezond ultrabewerkt voedsel is. Denk daarbij aan: verpakte bakproducten en snacks, koolzuurhoudende dranken, suikerhoudende granen en kant-en-klare of warme producten voorzien van kleurstoffen, emulgatoren, smaakstoffen en andere additieven, en veel toegevoegde suikers, vetten en/of zout.
-
‘Bied patiënt met obesitas perspectief’
In de benadering en behandeling van patiënten met obesitas moet meer oog zijn voor behandelperspectief en de mentale kant. Dat zeggen drie artsen die zelf ervaringsdeskundige zijn, en die ieder een eigen obesitaskoers bepleiten.
-
Relatief veel spierverlies na maagverkleining
Een maagverkleining leidt naast vetverlies ook tot aanzienlijk verlies van spiermassa. Dat verlies kan oplopen tot ruim een derde van het totale gewichtsverlies. Zo blijkt uit promotieonderzoek van Malou Nuijten aan de afdeling Fysiologie van het Radboudumc.
-
Geen van de doelen preventieakkoord wordt in 2040 bereikt
Geen van de doelen voor 2040 uit het Nationaal Preventieakkoord wordt bereikt als er geen extra stappen worden gezet. De maatregelen uit het preventieakkoord helpen wel een beetje om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan, maar lang niet zoveel als de ambitie is, blijkt uit een doorrekening van het RIVM.