Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten. Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende, gevolgd door cerebrovasculaire aandoeningen (waaronder beroertes). Zij vormen samen meer dan de helft van het totaal aantal gevallen van hart- en vaatziekten. Andere aandoeningen zijn hartfalen, hartritmestoornissen en niet-aangeboren aandoeningen van het endocard waaronder hartklepaandoeningen. Ook vindt u hier bijdragen over hartrevalidatie.
-
Invasieve behandeling bij ouderen met een hartinfarct zonder ST-elevatie lijkt geen meerwaarde te hebben
Invasieve interventies bij ouderen na een hartinfarct zonder ST-elevatie verlagen het risico op overlijden aan een cardiovasculaire oorzaak of het risico op een nieuw niet-fataal infarct niet ten opzichte van enkel een farmacotherapeutische behandeling. Dit blijkt uit een onderzoek van Vijay Kunadian e.a. gepubliceerd in The New England Journal of Medicine (NEJM).
-
Digitale interventies verbeteren chronische zorg voor hartfalen
Digitale interventies kunnen bijdragen aan het optimaliseren van de behandeling voor hartfalen met een gereduceerde ejectiefractie (HFrEF). Dat toont onderzoek van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum aan met een publicatie in Nature Medicine door onderzoeker Jelle Man e.a.
-
Cardiologen in het geweer tegen tekorten aan jonge dokters
Een enquête onder coassistenten en aniossen onthult knelpunten en mogelijke oplossingen voor het aniossentekort binnen de cardiologie. Dat heeft onder andere te maken met de cultuur en het imago van dit specialisme. De Juniorkamer van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie roept collega’s op om hier aandacht aan te besteden.
-
Cardiovasculaire klachten: de onderbelichte rol van drugs
Ga in gesprek met patiënten over drugsgebruik. Daarvoor pleit Femke Gresnigt, SEH-arts bij het OLVG, medische achterwacht intoxicaties bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum en promovenda bij het UMC Utrecht. Want, zo blijkt uit haar proefschrift, drugs, óók de soorten die alom bekend staan als (relatief) veilig, kunnen ernstige cardiovasculaire complicaties veroorzaken.
-
Hoe tijdig endocarditis door S. aureus te herkennen
Hij kan ernstige infecties geven: de Staphylococcus aureus-bacterie. De meeste dragers van S. aureus worden weliswaar niet ziek, maar zodra S. aureus in de bloedbaan komt (S. aureus- bacteriëmie) kan de bacterie op praktisch elke plek in het lichaam blijven plakken en abcessen veroorzaken
-
Impact reumatische hartziekte groot in arme landen
Reumatische hartziekte is volgens de WHO de meest voorkomende hartziekte bij mensen jonger dan 25 jaar. De ziekte eist jaarlijks meer dan 288 duizend levens – voor het overgrote deel in lage- of middeninkomenslanden. In JAMA publiceren Ganesan Karthikeyan e.a een prospectieve, observationele studie naar het ziekteverloop onder 13.696 patiënten uit 24 lage- en middeninkomenslanden.
-
Een snelle hartslag op een smartwatch
Een 28-jarige vrouw presenteerde zich met hartkloppingen en het gevoel dat ze flauw ging vallen (near-syncope) gedurende vijf minuten. Tijdens deze episode is met behulp van een Apple-smartwatch een ecg-opname gemaakt. Daarop was een aanhoudende breedcomplextachycardie te zien. De opname is in eerste instantie niet als urgent beoordeeld door een collega op de huisartsenpost. Mogelijk speelde hier een gebrek aan kennis over breedcomplextachycardieën of onvoldoende vertrouwen in een smartwatchopname een rol.
-
Nooit te oud voor een statine
Er bestaat weinig consensus over het gebruik van statines als primaire preventie van hart- en vaatziekten en sterfte door alle oorzaken bij mannen en vrouwen van 75 jaar of ouder. Domweg omdat deze groep ondervertegenwoordigd is in gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Onderzoekers uit Hong Kong – Wanchun Xu e.a. – willen middels een zogeheten target trial emulation design die kennislacune opheffen.
-
‘Ik was vooral bang de operatie niet te overleven’
Vijfdejaarscoassistent Emma Davids onderging als kind een harttransplantatie wegens een aangeboren hartafwijking. Ondanks dat het een traumatische ervaring was, deed het haar wel besluiten geneeskunde te studeren. Inmiddels brengt ze haar ervaringen als patiënt over aan haar studiegenoten.
-
Patiënten passen medicatie aan: doe-het-zelfbeleid bij hypertensie zo gek nog niet
De bloeddruk wordt even goed en soms zelfs beter gereguleerd wanneer de patiënt zelf verantwoordelijk is voor het regelmatig meten van de bloeddruk en het aanpassen van de medicatie. Dit blijkt uit onderzoek van Patricia Martínez e.a. dat is gepubliceerd in JAMA Network Open.