Griep
Griep steekt door mutaties van het virus jaarlijks de kop en maakt daarbij veel slachtoffers. En elk jaar lopen de gemoederen hoog op over de beste manier om influenza te bestrijden. De noodzaak van vaccineren tegen de griep is een terugkerend heet hangijzer.
-
Wat doe je met het vaccin als een griepvariant is verdwenen?
Een bepaalde griepvirusvariant is sinds maart 2020 nergens meer gedetecteerd. Waarschijnlijk hebben de coronamaatregelen hiervoor gezorgd. Dat heeft gevolgen voor het griepvaccin.
-
Luchtmonitor detecteert covid-19 binnen vijf minuten
Een interdisciplinair team heeft een snelle en goedkope luchtkwaliteitsmonitor ontwikkeld waarmee in ziekenhuizen, maar ook in andere openbare gebouwen, in realtime de aanwezigheid van SARS-CoV-2 en al zijn varianten kan worden ontdekt.
-
Spoedeisende Hulp moet vaker dicht als gevolg van griepgolf
Spoedeisendehulpposten van ziekenhuizen moeten de laatste weken vaker de deuren sluiten dan gewoonlijk, als gevolg van de griepepidemie in Nederland.
-
Herhaalde griepprik minder effectief, maar beter dan niet vaccineren
Mensen die de griepprik het voorgaande jaar ook hebben gehad, zijn minder goed beschermd dan mensen die het vaccin voor het eerst krijgen. Dat blijkt uit een systematische review en meta-analyse van Elenor Jones-Gray en collega’s in The Lancet Respiratory Medicine.
-
In 2021 meer animo voor griepvaccinatie
Meer mensen hebben vorig jaar een griepprik gehaald dan een jaar eerder. De opkomst steeg in het najaar van 2021 naar 58,3 procent van de mensen die voor de vaccinatie werden uitgenodigd, becijfert onderzoeksinstituut Nivel. Een jaar eerder ging 54 procent de prik halen.
-
Meer duidelijk over pathofysiologie aspergillose bij covid-19 en influenza
Ruim 15 procent van alle patiënten die met ernstige influenza of covid-19 op de ic belanden, ontwikkelt daarnaast aspergillose, een longschimmelinfectie. Het sterftecijfer van de patiënten bij wie dit gebeurt, is twee keer zo hoog.
-
Voortekenen covidpandemie mogelijk zichtbaar in influenzasurveillancesysteem
Het WHO-influenzasurveillancesysteem is mogelijk ook bruikbaar voor vroege opsporing van nog onbekende verkoudheidsvirussen. Dat schrijven Natalie Cobb en collega’s in PLOS Medicine op basis van hun proof-of-conceptstudie.
-
Stamboom van de Spaanse griep verder ingevuld
Uit analyse van genetisch materiaal blijkt dat het griepvirus uit 1918 waarschijnlijk direct van vogels op de mens sprong zonder een tussenstop in varkens. Dat schrijven Livia Patrono en collega’s in Nature Communications.
-
‘Het seizoenseffect van covid-19 is beter begrepen’
Het seizoen speelt een veel belangrijkere rol in de transmissie van luchtwegvirussen zoals SARS-CoV-2 dan we aanvankelijk dachten. Dit stellen drie onderzoekers van de Open Universiteit, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het LUMC in het blad Environmental Research.
-
Vrouwen en kinderen eerst?
Een aantal Nederlandse influenza’ers kwam deze week met het voorstel om ook kinderen te gaan vaccineren tijdens de aankomende verwachte griepgolf. De deskundigen verwachtten blijkbaar een griepgolf van tsunami-achtige proporties dat ze tot dit voorstel kwamen.
Links
- RIVM: Informatie voor artsen Met onder meer informatie over richtlijnen, diagnostiek en behandeling
- RIVM: cijfers en informatie over de Nieuwe Influenza A (H1N1)
- NEJM: H1N1 Influenza Center
- ScienceRoll Op deze pagina wordt u verwezen naar sites die de verspreiding van de varkensgriep in kaart brengen
- MexicaanseGriep.eu
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC): 'Swine influenza'
- Animatie griepbesmetting
- Zembla (2010): De overbodige griepprik
- Andere tijden (2006); bekijk hoe de pandemieën van de A-griep, de Mao-griep en de varkensgriep verliepen en wat de Nederlandse overheid deed.