Diversiteit en inclusiviteit

Diversiteit en inclusie is ook binnen de gezondheidszorg een belangrijk thema. Enerzijds speelt het in de opleidings- en werkomgeving. Geneeskundestudenten, artsen en andere zorgprofessionals voelen zich soms anders behandeld of gediscrimineerd op basis van hun culturele, religieuze of etnische achtergrond, hun sekse, gender of geaardheid, lichamelijke of psychische vermogens. Hun medestudenten en collega’s zijn zich niet altijd bewust van het effect van hun eigen (soms onbedoelde of onbewuste) gedrag. Anderzijds hebben ook patiënten te maken met (soms onbedoelde of onbewuste) discriminatie vanuit zorgprofessionals, wat de kansen op passende zorg verkleint. Tegelijkertijd is juist het erkennen van verschillen tussen mensen van groot belang om passende zorg te kunnen bieden.
Deze dubbele opdracht van zowel het erkennen van verschillen tussen mensen als het bestrijden van ongelijkheid stelt de samenleving en de zorg voor een grote opgave, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in dit essay.
Nieuws en opinie
-
Het voelde of ik ze door een skilift duwde
Je kunt prachtige opvattingen hebben. Maar pas als je ergens echt mee te maken krijgt besef je dat je er niet uitkomt met alleen mooie idealen. Dat merkte ik toen ik onlangs twee mensen zag die in transitie willen.
-
OLVG krijgt tik op de vingers vanwege discriminatie door chirurgen
Een chirurg van het OLVG heeft met zijn opmerkingen over Marokkanen een coassistent gediscrimineerd. Ook zijn er in het Amsterdamse ziekenhuis racistische grappen en opmerkingen gemaakt over patiënten.
-
Studenten met of zonder migratieachtergrond hebben evenveel rolmodellen
De aanname dat geneeskundestudenten met een migratieachtergrond minder rolmodellen hebben dan hun studiegenoten zonder migratieachtergrond is achterhaald, stellen onderzoekers van het UMC Utrecht.
-
Wetenschappers in actie voor de bescherming van sekse- en gendersensitieve zorg
Ook in Nederland zijn de gevolgen van het antigenderbeleid van president Trump voelbaar. En dat kan ook hier schadelijk zijn voor de sekse- en gendersensitieve zorg.
-
‘Zorgbestuurders moeten meer doen tegen discriminatie’
Zorgbestuurders en raden van toezicht kunnen en moeten meer doen om discriminatie binnen hun zorginstellingen te bestrijden. Dat is de conclusie van een rapport dat is opgesteld door een samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met inclusie.
-
Stop discriminatie, begin in de spreekkamer
Het maatschappelijke en politieke klimaat wordt steeds onaangenamer voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Wie hierover zwijgt stemt toe, zegt specialist ouderengeneeskunde Anne Roosendaal, die artsen oproept om te leren van de geschiedenis.
-
Wat ik van je weet
Tarek is voorbeschikt om arts te worden, net als zijn vader voor hem. Zijn christelijke familie behoort bij een gemeenschap van mensen die ooit uit Libanon, Syrië, Jordanië of Palestina naar Egypte vluchtten en zich daar vestigden. Frans is de voertaal bij Tarek thuis, zijn moeder dweept met Parijs en zangeres Dalida.
-
Gebruik testosteron transmannen leidt niet tot baarmoederhalskanker
Transmannen en genderdiverse mensen lopen door testosterongebruik geen hoger risico op baarmoederhalskanker (of voorstadia daarvan). Dat blijkt uit onderzoek waarover arts-onderzoekers Asra Vestering en Wouter van Vugt van het Amsterdam UMC onlangs hebben gepubliceerd in eClinicalMedicine.
-
‘De realiteit is dat zorgverlening tegenwoordig een inherent politieke daad is’
De verruwing en polarisatie van het politieke en maatschappelijke debat over migratie en integratie raken ook artsen en patiënten met een biculturele achtergrond. Medisch Contact sprak drie artsen die met een persoonlijke boodschap hun zorgen hierover online uitten.
-
Artsen hebben vaak rijke ouders die zelf ook arts zijn
Artsen kiezen veel vaker dan de meeste andere zorgverleners hetzelfde beroep als hun ouders. En ze komen vaker uit een rijk nest dan andere zorgverleners. Dat geldt al helemaal voor jongere artsen. 30 procent van de jongere artsen (geboren vanaf 1980) heeft een vader die in 2011 een brutojaarinkomen had van meer dan 103 duizend euro.