Diabetes
Diabetes is de meest voorkomende ziekte in Nederland. Per jaar wordt deze chronische aandoening bij ongeveer 70.000 mensen gediagnosticeerd. Het aantal patiënten met diabetes blijft groeien door onder andere de vergrijzing en toenemende obesitas. 90 procent van de patiënten heeft type 2. Jaarlijks sterven ruim 10.000 mensen aan diabetes of de complicaties ervan.
-
Zorg voor diabetische voet kan veel beter
Diabetische voetzorg laat in Nederland helaas te wensen over. Gevolg is vaak veel ellende voor de patiënt, en zelfs onnodige amputaties. Een team van deskundigen op dit terrein bepleit een nationale kwaliteitsverbetering en laat zien wat de mogelijkheden zijn.
-
Ook na vier jaar semaglutide-injecties houdt gewichtsverlies aan
Het gewichtsverlies door semaglutide (Wegovy) is ook na vier jaar medicatiegebruik significant meer dan placebo bij patiënten met overgewicht of obesitas en hart- en vaatziekte. Dat blijkt uit een recente studie van Donna Ryan e.a. in Nature Medicine.
-
Offlabel voorschrijven Ozempic niet aan banden, wél alertheid op reclame nodig
Minister Pia Dijkstra is niet van plan het offlabel voorschrijven van diabetesmedicijnen zoals Ozempic voor gewichtsverlies aan te pakken. Ze wil geen strengere richtlijnen of regelgeving invoeren om dit tegen te gaan, stelt ze in antwoord op Kamervragen van NSC over onder meer de gevolgen van de grote vraag naar Ozempic en (vermeende) overtredingen van de reclameregels voor receptplichtige geneesmiddelen.
-
Innovatie in de zorg kan soms ook gewoon met gezond verstand
Is er altijd eerst gerandomiseerd onderzoek nodig voordat nieuwe technologie ingezet kan worden? In het geval van de glucosesensor hoef je daar niet op te wachten, vinden aios interne Jasper Geerdink en internist Thomas van Bemmel.
-
Hoe onafhankelijk zijn patiëntenorganisaties?
Patiëntenorganisaties zijn een onmisbare schakel in de Nederlandse zorgketen en staan garant voor de stem van de patiënt bij het vormgeven van hun zorg. Maar hoe komen ze aan hun inkomsten? En hoe houden we deze geldstromen transparant zodat ze onafhankelijk kunnen blijven opereren?
-
Huisarts schiet tekort bij hoge glucosewaarden
‘Wat opvalt in deze casus is dat de huisarts een ervaren huisarts is, bij wie de diabeteszorg adequaat georganiseerd is. Des te opvallender is het dan dat het zo mis is gegaan’, zegt huisarts Geert Jan Blom in reactie op een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven.
-
Kijk op leefstijl van zorgverlener en diabetespatiënt verschilt
Zorgverleners en patiënten met diabetes zien de noodzaak van een leefstijlaanpak vaak verschillend. Dat blijkt uit een onderzoek van Yvo Sijpkens, internist in Haaglanden Medisch Centrum en Gerda Pot en Peter Voshol, onderzoekers van het Louis Bolk Instituut.
-
Flessenpost
Tijdens het middagspreekuur op het asielzoekerscentrum kreeg ik een plastic flesje gevuld met insulineampullen van mijn patiënt, een 24-jarige Arabisch sprekende Irakees. Sinds 2015 was hij bekend met diabetes type 1 en spoot hij insuline. De laatste drie jaar deed hij dit zonder enige controle van zijn glucosewaarden en zonder follow-up van een arts.
-
Huisarts zegt onterecht behandelovereenkomst op
Klager verwijt de huisarts dat hij hem heeft onthouden van medische zorg door hem niet van insuline te voorzien en zijn bloedsuikerwaarden niet te controleren, terwijl beide nodig waren.
-
Bij 1 op de 20 patiënten raakt diabetes type 2 in remissie
Bijna 5 procent van ruim 162 duizend Schotse patiënten met diabetes type 2 bereikte remissie zonder deelname aan bijvoorbeeld een leefstijlstudie. Dat blijkt uit crosssectioneel onderzoek van Mireille Captieux en collega’s dat in PLoS Medicine verscheen.