AI in de zorg
-
JAMA lanceert AI platform
JAMA lanceerde recent JAMA+ AI, een platform over AI. ‘JAMA+ AI is een platform dat de snelgroeiende literatuur over AI samenbrengt uit JAMA, JAMA Network Open en de gespecialiseerde JAMA-tijdschriften.’ schrijft Roy Perlis in een editorial. Naast artikelen zijn er andere vormen van multimedia te vinden op het platform, onder andere interviews met auteurs, video's van AI-tools in actie en een reguliere podcast.
-
Bestralingsplan borstkanker opstellen kan snel en betrouwbaar met AI
Het intekenen van de organen van individuele borstkankerpatiënten en het vervolgens opstellen van exacte bestralingsplannen – dat wil zeggen: doses plus aantal en frequentie van de sessies – kan veel sneller met gebruik van AI-modellen. Dat is net zo betrouwbaar en accuraat, en het levert flinke tijdwinst per patiënt op.
-
Zorgbegroting Agema oogst kritiek, maar ook enthousiasme
De federatiepartners van de KNMG reageren op de zorgplannen van het kabinet. Personeelsschaarste gaan we voorlopig niet oplossen met artificiële intelligentie, waar minister Agema wonderen van verwacht, en er is te weinig focus op gezondheid en preventie.
-
AI-taalmodellen maken examenvragen beter dan de gemiddelde student
Het artificialintelligencetaalmodel Gemini Pro van Google is beter in het beantwoorden van examenvragen over biomedische en gezondheidsinformatica dan driekwart van de studenten die hetzelfde examen doen. Ook vijf andere AI-taalmodellen scoren bovengemiddeld.
-
Blijf zelf denken
Telt het menselijk brein nog mee? Of is menselijke intelligentie (MI) door artificiële intelligentie (AI) verworden tot een ordinaire input-outputdataprocessor? Met de rage van ‘large language models’, zoals ChatGPT, lijkt het erop. Daarin schuilt een gevaar.
-
Zorgminister Agema wil ‘AI-revolutie’
VWS-minister Fleur Agema wil ‘alles op alles zetten’ om artificial intelligence (AI) een ‘revolutie in de zorg’ teweeg te laten brengen. Dat meldt Agema naar aanleiding van haar eerste werkbezoek, dat begin augustus plaatsvond in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).
-
Nederlandse biomedicus (29) wint prijs met datagestuurde diagnostiek
De jonge wetenschapper Rochelle Niemeijer (29) heeft de Young Inventors Prize van het Europees Octrooi Bureau in de wacht gesleept. Zij krijgt de prijs van 20.000 euro voor haar op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde draagbare miniatuurlaboratorium, waarmee bacteriële infecties kunnen worden geïdentificeerd.
-
‘AI biedt kansen, maar vraagt wel om kritisch te blijven nadenken’
Het is een toekomstbeeld waar de een van gruwt en de ander naar uitkijkt: ChatGPT of CoPilot die mensen vertelt dat het tijd is om naar de dokter te gaan. Of zelfs al een diagnose stelt. Universitair hoofddocent bio-ethiek Karin Jongsma van het UMC Utrecht doet onderzoek naar deze samenwerking tussen mens en AI. ‘Kunstmatige intelligentie biedt mogelijkheden, maar het gaat niet vanzelf de goede kant op.’
-
AI in de zorg is voorlopig toch vooral een hype
Angst voor artificial intelligence als dief van veel (artsen)banen is overbodig. Sowieso kent de onderliggende techniek dusdanig veel structurele tekortkomingen, dat het zo’n vaart niet loopt met AI, zegt anesthesioloog Joris Broeren.
-
Ethici: ‘Verwacht niet dat AI de zorg per definitie efficiënter maakt’
In de medische wereld wordt artificiële intelligentie (AI) als veelbelovend gezien omdat het tot meer efficiëntie kan leiden. Maar het is maar de vraag of AI op lange termijn die belofte kan vervullen. Hierover schreef een aantal Nederlandse ethici een commentaar in NPJ Digital Medicine, onderdeel van Nature.
-
AI bij coloscopie vindt meer adenomen
Kan artificiële intelligentie (AI) ook effectief ingezet worden bij coloscopieën in het kader van surveillance en screening op darmkanker? Een gerandomiseerde klinische studie, deels uitgevoerd in Nederland, wijst hier wel op. De resultaten zijn door Michiel Maas (Radboudumc) e.a. gepubliceerd in The Lancet Digital Health.
-
Met AI respons op antidepressivum voorspellen: kan dat?
Kun je bij patiënten met ernstige depressie binnen een week voorspellen of een antidepressivum zal werken? Met de inzet van kunstmatige intelligentie, hersenscans en klinische gegevens van de individuele patiënt zou dat op den duur mogelijk moeten zijn. Dat laten Maarten Poirot e.a. (Amsterdam UMC, Radboudumc) zien in een studie, verschenen in American Journal of Psychiatry. Maar niet iedereen is overtuigd.
-
AI: vriend of vervanger van de toekomstige arts?
Kunstmatige intelligentie (AI) doet in rap tempo haar intrede in de medische wereld en biedt nieuwe mogelijkheden. Welke rol gaat AI spelen in het toekomstige zorglandschap, hoe kun je AI al inzetten en welke kansen en bedreigingen dienen zich aan? Robin Twickler en Daan Vermeulen delen hun ervaringen.
-
Ai, ai, ai, AI
In december organiseerde Verenso een werkconferentie over datagedreven werken in de langdurige zorg. De bijeenkomst werd bezocht door zorgprofessionals en beleidsadviseurs uit de gehele langdurige zorg.
-
Kun je behandeluitkomsten voorspellen met machinelearning?
Het idee van precisiegeneeskunde is dat je van tevoren nauwkeurig weet welke patiënt op welk type behandeling goed zal reageren. En dat machinelearning zeer goede diensten kan bewijzen bij het bepalen daarvan. Meestal houdt dit in dat zo’n voorspellend AI-model langs de weg van machinelearning is getraind op een dataset waarvan de uitkomst – zoals de respons op een bepaalde behandeling – al bekend is. Probleem is alleen dat deze modellen doorgaans niet worden getest op nieuwe patiënten in een andere context.
-
Taalmodel achter ChatGPT dringt langzaam het epd binnen
Onlangs vierde ChatGPT, de bekende chatbot van OpenAI en Microsoft, zijn eerste verjaardag. Het taalmodel – oftewel Large Language Model (LLM) – achter ChatGPT kan de administratielast in de zorg flink verminderen. Wat kan er nu al? Wat binnenkort, en over een paar jaar?
-
AI voorspelt cognitieve ontwikkeling premature baby’s
Kan met behulp van AI de ontwikkeling van extreem premature baby's al vroeg in hun leven worden voorspeld? Afgaande op de resultaten van een retrospectieve studie door Xiaowan Wang e.a. (UMC Utrecht), gepubliceerd in The Lancet Digital Health, zou dat inderdaad mogelijk moeten zijn.
-
Endoscopisch AI-model van nut bij barrettoesofagus
Een op artificiële intelligentie (AI) gebaseerd model kan endoscopisten ondersteunen bij het herkennen van een vroege vorm van neoplasie bij een barrettoesofagus. Dit blijkt uit onderzoek van Fockens e.a. in The Lancet Digital Health.
-
Het programma is bekend! ‘De veranderende rol van de arts door AI’ op 9 november
Het programma van webinarreeks Dilemma’s voor de digitale dokter, deel I: De veranderende rol van de arts door AI is bekend! In dit webinar gaan we in op wat je als arts nou moet weten van AI.
-
AI bepaalt type hersentumor tijdens operatie
AI kan tijdens een operatie tijdig en betrouwbaar bepalen met welk type hersentumor de neurochirurg te maken heeft. Een belangrijke stap voorwaarts, omdat neurochirurgen voorafgaand aan een ingreep meestal over beperkte kennis van het precieze tumortype beschikken.