Kinderarts

Kindergeneeskunde: 'Werken met een lach'

Inzending video: Wouter Quak.
 

Het beroep

Als kinderarts houdt je je, logischerwijs, bezig met ziekten en aandoeningen zoals die voorkomen bij kinderen en adolescenten. Dit begint bij de opvang van de prematuur geborene en eindigt bij 18 jarige leeftijd. Een kinderarts onderscheidt zich van andere medisch specialisten door kennis van de groei en ontwikkeling van kinderen in verschillende levensfasen. Een belangrijk aspect daarvan is de integratie van lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. De kinderarts werkt daarbij niet alleen curatief, maar zeker ook preventief. Bij dit alles is een goede relatie met ouders of verzorgers van groot belang. Zij zullen namelijk altijd betrokken zijn bij de opvang, onderzoek, behandeling en nazorg.

Opleiding

Naast de algemene kindergeneeskunde kan een kinderarts zich specialiseren in orgaan- of ziektebeeldgerichte subspecialismen, zoals kinderpulmonologie, kindernefrologie, kinderneurologie, kinderoncologie en dergelijke. De neonatologie is een heel specifiek subspecialisme in de kindergeneeskunde.

Duur

De opleiding duurt 5 jaar.

Aantal opleidingsplekken

Er zijn 39 plekken per jaar.

Meer informatie

 • Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina kindergeneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
 • Klik hier voor de website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Lees ook

  Vak leren - Paul Brand

  03-02-2016 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Huisarts en adjunct-hoofdredacteur Joost Zaat hield in ‘zijn’ Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een pleidooi voor meer gezamenlijkheid in de opleidingen tot huisarts en medisch specialist. Studenten worden te weinig blootgesteld aan het mooie vak van huisarts.    


  Heroverwegen differentiaaldiagnose

  20-01-2016 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | De 4-jarige dochter van klaagster wordt opgenomen in verband met pijnklachten in de heup en hoge ontstekingsparameters. De behandelend kinderarts stelde de werkdiagnose ‘oligoartritis’ en differentiaaldiagnose ‘juveniele idiopathische artritis’.    


  Meer onderzoek bij kinderen mogelijk

  Meer onderzoek bij kinderen mogelijk 18-01-2016 |  Kinderartsen krijgen meer mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek bij kinderen uit te voeren. Intussen proberen ze… »»
  Reacties: Plaats een reactie


 Alle medische vervolgopleidingen

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd