Te weinig allochtone specialisten in VUmc

Publicatie 29 juni 2012
Jaargang 2012
Rubriek Nieuws
Auteur Simone Paauw

Er zijn veel te weinig allochtone specialisten in het VUmc en daar moet verbetering in komen. Dat stelt Tineke Abma die een onderzoek leidde naar de doorstroming van allochtone artsen naar specialistenopleidingen in het VUmc in een persbericht.

Ongeveer 30 procent van de geneeskundestudenten in de grote steden is van niet-westerse afkomst. Maar specialisten zijn overwegend autochtoon. Abma zegt dat er een aantal oorzaken zijn waardoor allochtone artsen niet doorstromen naar een specialistenopleiding binnen het VUmc. Een taalachterstand heeft bijvoorbeeld consequenties bij de sollicitatie. Abma zegt dat de leeftijd van allochtonen ook een rol speelt.

Vaak ronden ze de opleiding later af, terwijl opleiders liever kiezen voor een jonger iemand. Ook is het cv van niet-westerse studenten vaak minder aantrekkelijk, doordat ze allerlei bijbaantjes hebben gehad in plaats van buitenlandstages of commissiewerk.

Allochtone aiossen geven volgens Abma aan dat ze aansluiting missen met collega’s en dat ze te laag worden ingeschat door hun afkomst. Ze hebben bovendien het gevoel kritischer te worden beoordeeld.

Simone Paauw


Bron:

VU: VUmc heeft meer allochtone specialisten nodig

Lees ook:

Vroeg gestruikeld

Tegen het geloof in

Afgewezen door de patiënt


Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd