Laatste nieuws
Sophie Niemansburg
Sophie Niemansburg
2 minuten leestijd
Nieuws

LHV: ‘Behoud de avond-, nacht- en weekenddiensten als herregistratie-eis’

7 reacties

Avond-, nacht- en weekenddiensten moeten onderdeel blijven van de herregistratie-eis van huisartsen, vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Volgens de LHV is dit in het belang van de ‘kwaliteit en de solidariteit’.

Deze uitspraak doet de LHV in reactie op de actiegroep ‘Afschaffing ANW-plicht’, een initiatief van huisartsen Marcel van Philips en Laura Gijsbers. Zij pleitten voor afschaffing, mede op basis van een peiling onder huisartsen, middels een open brief van 19 maart jl.

Door het doen van diensten op de huisartsenposten blijft de kwaliteit van de spoedeisende 24-uurshuisartsenzorg hoog. Tijdens de diensten zien huisartsen namelijk ernstiger en meer spoedeisende zorgvragen dan in de dagpraktijk, vindt de LHV. Bovendien is de patiëntenpopulatie vaak onbekend, wat andere vaardigheden vereist. Daarnaast vreest de LHV dat de bereidheid om diensten te doen zal afnemen, wat volgens hen ook is gebleken uit andere landen die de herregistratie-eis schrapten. Hierdoor komt de solidariteit binnen het vak in gedrang.

‘Teleurstellend’

De initiatiefnemers van de actiegroep noemen het standpunt van de LHV in een op 2 mei verstuurde brief aan directeur Karel Rosmalen van de LHV ‘teleurstellend en niet-verrassend’. Ze wijzen hem daarin opnieuw op de door hen verrichte peiling: ’68 procent van de huisartsen is voorstander voor afschaffing van de ANW-herregistratie-eis en dat behoeft navolging.’ De actiegroep vind dat de kwaliteit van de 24-uurszorg ook hoog kan blijven door het volgen van cursussen en trainingen in de spoedeisende zorg. Bovendien is niet onderbouwd hoeveel spoedzorg een huisarts dan moet hebben gezien tijdens de ANW-diensten om ‘kwalitatief up-to-date te blijven’. ‘Hoeveel AAA’s (abdominale aorta-aneurysma’s, red.), katheterplaatsingen, sepsis, palliatieve sedatie, laryngitis subglottica, angio-oedeem, anafylaxie en hypoglykemie moet een huisarts vijfjaarlijks hebben gezien?’, schrijven zij. Daarnaast verwachten zij niet dat de huisartsenzorg in de toekomst echt meer spoed gaat zien, ondanks de verschillende plannen hiervoor. Ook vinden zij het argument dat het in belang is van de solidariteit oneigenlijk, omdat dit ‘niets te maken heeft met de kwaliteit van de individuele huisarts’. De huisartsen besluiten de brief met het verzoek tot een gesprek met de LHV.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) laat aan Medisch Contact weten dat het waarschijnlijk eind deze week met een reactie komt op de oproep van de actiegroep.

Lees ook

Nieuws huisartsen
  • Sophie Niemansburg

    Sophie Niemansburg werkt sinds 2022 als journalist bij Medisch Contact Ze schrijft onder meer voor de rubrieken tucht en wetenschap. Ook bespreekt ze regelmatig een tuchtzaak in de wekelijkse podcast van Medisch Contact.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • G.K. Mitrasing

    Huisarts, Vogelvrij, Saint Lucia

    De LHV grossiert al jaren in drogredenen... is dat nog niet opgevallen... het paard van Troje van zorgverzekeraars..

  • F.S. Krikke

    huisarts

    De LHV gebruikt een complete drogreden. Het afschaffen van de verplichting ANW diensten te doen voor alle huisartsen is juist zeer solidair! Niemand is dan meer verplicht tot de ANW, terwijl nu (bij het vrij roosteren) nog altijd de praktijkhouders ...verplicht worden de laatste niet ingevulde diensten te doen.

    • G.A. Lemmens

      Huisarts, 's-Hertogenbosch

      Praktijkhouders zijn als ENIGE verplicht om diensten te doen. Als er in jouw omgeving een praktijk geen opvolger heeft en je zo (gek/dapper/lief) bent om die praktijk over te nemen naast jouw eigen praktijk, dan krijg je daarbij dus ook 2x zoveel ANW... diensten toebedeelt. Niet doen dus! Het zou zogenaamde 'plofpraktijken' voorkomen, maar wat als je samen een praktijk hebt, jouw maat gaat met pensioen/komt te overlijden/wordt ziek en er is geen opvolger: succes met 2x zoveel diensten, want die patienten kun je niet zomaar uit je praktijk zetten! Het hele systeem zit gewoon ongelofelijk krom in elkaar.

      Met het 'vrije roosteren' blijven nu in onze regio alsnog alleen praktijkhouders (en ik geloof hidha's) eindverantwoordelijk voor een sluitend rooster. Hen wordt geruststellend gezegd dat er waarschijnlijk veel waarnemend huisartsen ook een hele berg diensten zullen doen (en dat geloof ik ook best), maar wat als dit NIET gebeurt?Men heeft hier echter dus nul zekerheid over, maar praktijkhouders blijven wel als enige eindverantwoordelijk voor een sluitend rooster. Het gaat mij vooral om het principe dat er nog steeds geen gelijke verplichtingen/verlichtingen zijn voor ALLE huisartsen, ook al zal vast iedereen zijn/haar aandeel in de ANW op zich nemen en solidair zijn, daar ben ik op zich wel van overtuigd. Het geeft echter nul garantie voor de steeds kleiner wordende groep van praktijkhouders. Dit systeem is niet houdbaar met steeds minder praktijkhouders en steeds meer waarnemers. Daarnaast betalen de praktijkhouders het uur tussen 17-18 uur op de huisartsenposten, dat weet ook bijna niemand, het is wel zo. Deze uren zitten NIET verrekend in de dagtarieven want dit is al jaren geleden losgekoppeld. Zij betalen dit dus uit eigen zak, om de huisartsenposten dat uur open te houden. De zorgverzekeraars stellen dat de ANW-uren op werkdagen om 18 uur pas beginnen (ja, echt waar!). Daarnaast is ook het achterwacht/achtervang rooster (in geval van onverwachte afwezigheid van degene die dienst heeft) de eindverantwoordelijkheid van in principe volgens de afspraken alleen de praktijkhouders. Alle andere collega's mogen daarvoor ook intekenen, maar als deze diensten overblijven, zijn ze voor....juist, de praktijkhouder. Mijns inziens bevordert dit niet echt de overstap naar praktijkhouderschap in positieve zin, wat een enorme gemiste kans is. Er zijn en blijven op deze manier teveel ongelijkheden. IEDEREEN gelijke verantwoordelijkheid geven om de ANW in te vullen is denk ik de enige manier en anders ontkoppelen, want die kant gaan we anders toch vanzelf op, maar dan 'verliezen' we de ANW.
      Nu eerst maar eens zien hoe het eerste half jaar vrij roosteren gaat bevallen, daarna is er zeker nog ruimte voor aanpassing is ons allen duidelijk verteld. Daar heb ik eerlijk gezegd ook wel vertrouwen in, we moeten het samen doen, anders gaat het niet. Maar wel belangrijk om ons te beseffen dat de ongelijkheid er zeer zeker nog steeds gewoon is, goed om na te denken wat we daarmee kunnen doen!

      • W. Bloed

        Huisarts, Urk

        Geheel mee eens! Betoog uit mijn hart gegrepen! Ontkoppelen dagzorg en ANW zorg is m.i. de enige optie en behoud van herregistratie eis in de ANW.
        Waarom zouden we de ANW zorg 'verliezen' als we ontkoppelen? Aan wie dan?
        Aan andere partijen? Well...icht kan dat de opening zijn voor juiste honorering voor ons nachtwerk, want voor 130 euro per uur krijg je de loodgieter nog niet langs in de nacht.

  • A.F. Algra

    Commentator zorg en sociale zekerheid, oud bedrijfsarts, Rotterdam

    Heeft iemand ook nagedacht over ANW seniorenregeling voor oudere huisartsen !?! Dus op welke leeftijd mogen huisartsen vrijwillig stoppen met ANW diensten ?

    Paar opmerkingen daarover, als ik zo vrij mag zijn
    1. aanpalende KNMG beroepsverenigin...g van bedrijfsartsen, de NVAB, maakt zich druk over het teveel aan nachtwerk. Uitgangspunt daarbij is: gezond nacht werk bestaat niet
    https://www.medischcontact.nl/nieuws/federatienieuws/federatiebericht/gezond-nachtwerk-bestaat-niet

    2. de NVAB heeft paar jaar geleden richtlijn geschreven en tevens campagne gestart over nut en noodzaak van nachtwerk en dus ook ANW diensten

    Ik verwijs naar aparte themapagina daarover die erg de moeite waard is te bezoeken, want de best voorradige op dit moment ! Hier is de laatste actuele informatie te vinden
    https://nvab-online.nl/nachtwerk

    3. Wist U dat artsen het meest nachtwerk verrichten ? Ik wist dat niet. Maar dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Kijk maar even mee
    https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/05/1-2-miljoen-nachtwerkers-in-2020

    Artsen grootste beroepsgroep onder nachtwerkers
    De grootste beroepsgroep onder werkenden in de nacht zijn de artsen. Vorig jaar werkten ruim 70 duizend van hen soms of regelmatig ’s nachts.

    U leest het goed. 70.000 ! Dat zijn er dus behoorlijk veel

    4. Voor veel andere beroepen en functies zijn regelingen getroffen op welke leeftijd medewerkers kunnen/moeten stoppen, omdat nachtwerk geen gezond werk is. Sommigen kunnen op 55, anderen op 57, weer anderen op 60 jaar stoppen.

    5. Maar voor artsen gelden andere - vrijere- regels. Geen dus. Voor zover mij bekend is er geen wettelijke regeling daarvoor.

    6. Wat er wel is zijn de herregistratie eisen die het verrichten van ANW diensten vereist. Dat is dus vrij curieus . Ook bij huisartsen. De motieven daarvoor zijn divers. Ik verwijs naar LHV

    7. Toch kun je je afvragen of er geen seniorenregeling getroffen zou moeten (!) worden. Vanuit gezondheidsperspectief dus ! Want - ik citeer de NVAB - gezond nachtwerk bestaat niet

    8. Dus roep ik de initiatiefnemers en LHV eens bij de NVAB te rade gaan. Dat kan natuurlijk ook in KNMG verband, want dit speelt natuurlijk zorg breed !

    9. De hamvraag is: op welke leeftijd kunnen artsen (vrijwillig) stoppen met ANW diensten ? Op (preventieve) gezondheidsgronden dus

    10. Ben benieuwd !


    • B. Nikkels

      Huisarts Praktijkhouder

      Het kan nog gekker: bij een recente HAP roosterwijziging moest het rooster 2023 ineens op de schop omdat het uurtarief eindelijk opgetrokken werd naar 100 E/uur.
      Het zogn. " Vrij -roosteren" toen de rookwolken opgetrokken waren bleek ik 22 (!) Nac...htdiensten extra te zijn toebedeeld. Toen ik protesteerde: "Ja, pech, U heeft de IT boot gemist..." . Normaal zou ik 6 Nachtdiensten per jaar hebben. Ik ben 65+ , en hoop nog een paar jaar te mogen praktijk draaien. Dit alles bij de HAP-West Brabant, met dank aan de Hr Verbaal, directeur.

      • Y. Keehnen

        Huisarts

        Schandalig!
        Hoe jaag je praktijkhouders hun praktijk uit...
        Misschien kan Danka Stuijver hier nog iets mee?
        Sterkte in elk geval hiermee, hopelijk is er waarneming te vinden. 22 Nachten in een jaar is niet te doen naast een praktijk, laat staan al...s je 65 bent.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.