Column 'in opleiding' - Nooit meer in de studentenbar

Het is weer herfst. De collegezalen stromen vol met een nieuwe lichting nietsvermoedende eerstejaars. Vers van de middelbare school of na twee jaar eindelijk ingeloot: je herkent ze meteen. Met onzekere tred en steeds op het punt te verdwalen, doorkruisen ze het ziekenhuis naar de werkgroepruimten.


Ook dit jaar worden gap junctions uitgelegd, opnieuw verbazen studenten zich tijdens het eerste practicum anatomie. Voor mij is dit allemaal voorbij. Nooit meer een tussenuur in de studentenbar, nooit meer een werkgroep. Over een week ben ik coassistent. In vier jaar geneeskunde studeren heb ik heel wat ongewoons, hilarisch en irritants meegemaakt. Een tiental persoonlijke hoogte- en dieptepunten.


1. Het spannendste studieonderdeel: de patiënt­demonstraties. Al vanaf dag één komt er regelmatig een heuse patiënt langs die ongegeneerd alles vertelt over zijn of haar ziekte. Vooral in het eerste jaar is dat geweldig, als je nog nooit een stap voorbij de college­zalen hebt gezet. Stiekem ben ik altijd extra tevreden als de patiënt in een ziekenhuisbed wordt binnengereden: dan is het nóg echter.


2. De achilleshiel van het onderwijs: de overdaad aan multiplechoicevragen. Ik ben beter in gokken dan goed voor me is. Antwoorden die ik eigenlijk zou moeten weten, vind ik door te redeneren. Ik pleit voor open vragen zodat tentamens wat beter luiehondenproof zijn.


3. Het onbegrijpelijkste gebied: nieren (blijven mijn hardnekkige nummer één). Vlak voor een tentamen begrijp ik ze, maar ’s nachts lijken ze van plaats te wisselen met de gehoorbeentjes en klopt er in mijn hoofd niets meer van.


4. De slechtste studentengrap: tijdens snijzaal elkaar op de schouder tikken met een dode formalinearm. Onsmakelijk en flauw, maar in de praktijk een grinnik waard.


5.  De gekste uitspraak van een docent: in het eerste jaar werd ons verteld over het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De docente was er lyrisch over, maar verwarde ons onherstelbaar toen ze zei: ‘Het NTvG is gewoon De Telegraaf onder de geneeskundige tijdschriften’. Ik weet nog steeds niet wat ze bedoelde: het enorme lezersaantal van beide media of vond deze docente De Telegraaf gewoon echt de beste krant?


6. Het smerigste moment: een autopsie verrichten. Verschrikkelijk. De geur van bloed en rotting negeren is onmogelijk als naast je een opengereten naakte dode ligt. Verplicht een maag openknippen waar champignons uitdruipen. Sponsachtige hersenen in plakjes snijden. Dat hoeft van mij nooit meer.


7. Het beste staaltje geneeskunde: de wakkere craniotomie die ik zag in Schotland. Levende sponsachtige hersenen zijn een stuk minder verontrustend dan dode. Er komen geen champignons uit en de patiënt lost in de tussentijd kruiswoordpuzzels op. Ongelofelijk.


8. De slechtste werkgroep: in het eerste jaar kregen we een werkgroep van een mager derdejaars studentenjongetje, waarin hij ons totaal tevergeefs de hartas probeerde uit te leggen. Hij bleek er zelf nog minder van te begrijpen dan wij. Ik was diep verontwaardigd.


9. De meest inspirerende arts: de 92-jarige grondlegster van de anesthesiologie in Nederland. Op de borrel na een congres vertelde ze me hoe ze in 1946 heel Amsterdam doorfietste met het eerste anesthesieapparaat op haar rug. En dat het een zwaar rotding was. Ik was ontroerd over hoe aardig en nuchter ze vertelde over zoiets belangrijks.


10. De grootste schok: een briljante neurochirurg die met een glas whisky in de ene hand en een samoeraizwaard in de andere uitroept: ‘Let me spank you!’


Julia Franken is coassistent

Auteur: Julia Franken
Waardeer dit item:

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd